The Washington Post: Підрозділ ГРУ за допомогою листів від «Патріотів України» намагався вплинути на американських конгресменів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
The Washington Post: Підрозділ ГРУ за допомогою листів від «Патріотів України» намагався вплинути на американських конгресменів

Пресслужба президента російської федерації

У 2015 році Головне управління Генерального штабу Збройних сил Росії (ГРУ) розіслало 12 американським конгресменам листи від «Патріотів України», щоб вплинути на рішення США про позицію щодо України. У листах закликали надіслати військових спеціалістів США і НАТО в Україну для взяття повного контролю на українськими військами.

Про це пише The Washington Post з посиланням на розвідку однієї з західних країн.

Видання повідомляє, що американські сенатори одержали однакові листи від члена організації «Патріоти України» (очевидно йшлося про харківський рух, який очолював нинішній депутат та екс-глава полку «Азов» Андрій Білецький), у яких примітивною англійською закликали США «врятувати» Україну.

«Сенатори і конгресмени США! Ситуація в Україні сьогодні вкрай важка. Україна перебуває у стані війни... Рівень корупції в Збройних силах колосальний. Офіцер-високопосадовець продає зброю терористам», — йшлося на початку листа. Далі за текстом конгресменів закликали вплинути на Пентагон і відправити американських фахівців в Україну, щоб ті замінили українське військове командування.

За даними розвідки, на які посилається видання, за надсиланням листів стояв підрозділ ГРУ військової частини № 54777 або 72-й окремий центр спеціальної служби, що займається веденням «психологічної війни».

ГРУшники таким чином намагалися навʼязати сенаторам думку, що українці втратили віру у свою армію, а також деморалізувати українську сторону.

Зазначено, що це була перша спроба ГРУ вплинути на американських політиків. Вона виявилася вкрай невдалою і не дала ніякого ефекту. При цьому сенаторів обирали випадкових. Вони не мали якоїсь привʼязки до українського питання.