«Жоден правоохоронець не покараний». Спецпрокурор Горбатюк вважає, що судді блокують справи Євромайдану

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
«Жоден правоохоронець не покараний». Спецпрокурор Горбатюк вважає, що судді блокують справи Євромайдану

Малолєтка Євген / УНІАН

Українські суди винесли незначну кількість вироків у справах Євромайдану, а судді спеціально блокують завершення кримінальних справ. Про це в інтервʼю «Тижню» розповів керівник Управління спеціальних розслідувань Сергій Горбатюк.

За його словами, суди регулярно розглядають лише кілька справ щодо Революції гідності, а більшість кримінальних проваджень розглядають протягом довгих місяців, і судді не мають бажання завершувати їх.

«Розглядається регулярно і стабільно лише кілька справ. Фактично, крім суду з розстрілів на Інститутській, нічого й не пригадаю. [...] Крім цієї справи рухається ще дві-три. А в більшості інших випадків судові засідання призначають раз в один, два або три місяці, а засідання регулярно переносять», — сказав Горбатюк.

Він зазначив, що реальних вироків було винесено зовсім небагато і більшість з них — щодо тітушок. Жоден правоохоронець, який брав участь у протиправних діях щодо активістів, фактично не отримав покарання.

«Якщо говорити про арешти, то за ґратами у нас 12 чоловік. Це ті, хто до вироку перебуває під вартою. В цілому всі правоохоронні структури, які розслідують справи Майдану, повідомили про підозру 441 особі. Це і силовики, і їх керівництво, і судді, і прокурори. Правоохоронців не менше 250 людей, ще 56 — вище керівництво від ланки обласної ОДА чи обласної міліції до президента. До суду направили обвинувальні акти щодо 281 особи. І отримано 52 рішення. З них 48 — вироки. Інших підсудних також визнали винними. Але звільнили від покарання. Тобто суди закрили справу за реабілітуючими підставами. З 48 вироків 9 — позбавлення волі. І всі вони по тітушках. Жоден правоохоронець реально не покараний», — пояснив Горбатюк.

Він зазначив, що на суддів подавали скарги за бездіяльність або порушення у розгляді справ, але результатів це не дало. Лише один раз було винесено дисциплінарне стягнення, але в кінцевому результаті ніхто не був покараний.

«З 25 скарг ВРП (Вища рада правосуддя) порушила дисциплінарне провадження лише в одному випадку, але і тут нікого не притягли до відповідальності. А в інших випадках відмови. Наприклад, суддя, на якого ми писали скаргу, подав у відставку. І, за правилами, її повинні були призупинити, щоб провести розслідування. Тому що якщо суддя порушив закон, то його треба звільняти. Він не має права йти у відставку. Але цього не зробили. І з ВРП нам прийшла відповідь, що покарати нікого вони не можуть, тому що суддя вже не суддя. Скаргу нам повернули. І ці випадки не поодинокі», — розповів Горбатюк.

  • Командир київського полку поліції особливого призначення Руслан Цикалюк брав участь у розгоні студентів та учасників Євромайдану в Києві 30 листопада 2013 року. Цикалюка впізнали деякі з правоохоронців. Факт його участі в розгоні також підтвердила портретна експертиза.
  • 32 обвинувачених у злочинах проти Євромайдану повинні звільнити від кримінальної відповідальності через закінчення терміну давності злочинів. У Генпрокуратурі заявили, що термін притягнення до відповідальності за злочини середньої тяжкості становить 5 років з моменту вчинення злочину.