Обсяг торгів знижується, інвестори тікають. Китайський фондовий ринок виявився найгіршим у світі за результатами року

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Китайський фондовий ринок показав за підсумками 2018 року найгірші результати — зі збитками у $2,4 трлн, пише Bloomberg.

Так, базовий індекс Shanghai Composite опустився на 25% з початку року, що зробило китайський фондовий ринок найневдалішим у світі серед великих ринків у 2018 році. Обсяг ринку Китаю скоротився на $2,4 трлн, що стало найгіршим показником з 2002 року, відколи Bloomberg почав збирати дані.

Інфографіка Bloomberg

Крім того, середній денний оборот на біржах у Шанхаї і Шеньчжені цього року впав до 368 млрд юанів ($53,7 млрд). За даними Bloomberg, це найнижчий показник з 2014 року.

Інфографіка Bloomberg

Жоден із секторів економіки Китаю не був достатньо безпечним, щоб захистити інвесторів від збитків. Згідно з зібраними Bloomberg даними, усі десять галузевих груп за індексом CSI 300 впали в річному обчисленні. Це найбільший спад в економіці Китаю з 2011 року, що різко контрастує з минулим роком, коли виросли всі секторальні індикатори.

Розчаровані інвестори кинулися до виходу з китайських активів. За даними Bloomberg, цього року було ліквідовано загалом 75 китайських пайових інвестиційних фондів з акцентом на акції — найбільша кількість з 2007 року, коли такі дані стали доступні. Для порівняння: за останні 11 років в Китаї заглом ліквідували 88 таких пайових інвестиційних фондів.