«Україна не перша країна, яка проходить цей шлях». Кабмін схвалив заборону використання диких тварин у цирках

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
«Україна не перша країна, яка проходить цей шлях». Кабмін схвалив заборону використання диких тварин у цирках

Сергій Бортник / «Бабель»

Кабінет Міністрів розглянув і схвалив зміни щодо захисту тварин від жорстокого ставлення. Про це йдеться на сайті Міністерства екології та природних ресурсів України.

«Уряд підтримав наш законопроект, який регулює низку питань щодо захисту тварин від жорстокого ставлення. Зокрема, і заборону використання диких тварин у цирках з перехідним періодом 5 років », — сказав міністр екології Остап Семерак.

Цей час потрібен для того, щоб виробити механізм подальшої передачі диких тварин у природно-заповідні фонди.

«Ми не можемо в один день заборонити використання тварин, не подумавши, що буде з ними далі, хто їх буде утримувати і годувати. Україна не перша країна, яка проходить цей шлях. Я також розумію, що ми отримаємо великий опір від людей, не готових відмовитися від експлуатації тварин у видовищах. Ми готові до цього протистояння», — сказав Семерак.

Проблеми жорстокого ставлення стосуються не тільки цирків. Також мова йде про санкції щодо безвідповідальних і жорстоких власників і про утримання тварин у приватному секторі.

Міністр також зазначив, що наразі ніхто не знає, яка кількість диких тварин перебуває в приватній власності в Україні.

  • Диких тварин уже заборонено використовувати під час виступів у таких країнах як Австрія, Бельгія, Болгарія, Хорватія, Данія, Латвія, Голландія, Румунія, Словенія, Фінляндія, Швеція.
  • У Болівії, Греції, Данії, на Кіпрі і Мальті заборонені циркові виступи і диких, і свійських тварин.
  • Парламент Португалії заборонив використовувати 40 видів диких тварин у цирках з 2024 року.
  • 20 вересня в Києві і 19 інших містах відбувся Всеукраїнський марш за права тварин . Серед вимог учасників маршу була і заборона виступів звірів у цирках.