Японія відновить полювання на китів у своїх водах. Міжнародне співтовариство обурене

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Японія відновить полювання на китів у своїх водах. Міжнародне співтовариство обурене

vivek kumar / Unsplash

Японія відновить полювання в своїх водах у липні 2019 року, але завершить спірні експедиції в Південний океан. Країна покине Міжнародну китобійну комісію (МКК) і відновить комерційний китобійний промисел вперше за більш ніж 30 років. Так заявив уряд в середу, що викликало критику з боку міжнародного співтовариства. Про це пише The Guardian.

«Флот країни відновить комерційні операції в липні наступного 2019 року», — заявив офіційний представник уряду Йошіхіде Суга про рішення не брати до уваги глобальну заборону на комерційний китобійний промисел 1986 року.

Суга заявив журналістам, що флот країни обмежиться полюванням в територіальних водах Японії і виняткової економічної зоні, додавши, що неоднозначні щорічні експедиції в Південний океан — основне джерело дипломатичних розходжень між Токіо і Канберрою — припиняться.

Він сказав, що Японія офіційно поінформує МКК про своє рішення до кінця року, тобто висновок набуде чинності до 30 червня.

Повідомлення про те, що Японія збирається вийти з комісії з 89 членів, викликали гнівну реакцію з боку уряду Австралії та захисників природи.

У спільній заяві в середу міністр закордонних справ Австралії Маріза Пейн і міністр навколишнього середовища Меліса Прайс заявили, що уряд Австралії «вкрай розчарований тим, що Японія виходить із складу комісії та відновлює комерційний китобійний промисел».

«Міжнародна китобійна комісія відіграє ключову роль у міжнародному співробітництві зі збереження китів», — сказали вони.

«Їх рішення про вихід викликає жаль, і Австралія закликає Японію повернутися до Конвенції та Комісії у першочерговому порядку».

«Грінпіс Японія» звинуватила Японію у тому, що вона вибирала час, щоб уникнути критики.

«Очевидно, що уряд намагається сховатися в цьому оголошенні в кінці року, далеко від уваги міжнародних ЗМІ, але світ бачить це таким, яким воно є», — сказав виконавчий директор Сем Аннеслі. «Сьогоднішня декларація не відповідає міжнародному співтовариству, не кажучи вже про захист, необхідний для майбутнього наших океанів і цих величних істот. Уряд Японії має терміново вжити заходів для збереження морських екосистем, а не відновлювати комерційний китобійний промисел».