Опитування: Майже половина українців вважають своє життя нестерпним, але живуть з надією

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Більшість мешканців України вважають своє життя важким або нестерпним. Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва на замовлення Інституту соціології НАН України.

«Переважна більшість респондентів оцінюють життя в нашій країні або як важке (36%), або як нестерпне (46%), і таке переважання негативних оцінок є незмінним протягом кількох років. Причому лише 17% опитаних очікують якогось покращення протягом найближчого року, тоді як 52% переконані у відсутності поліпшення ситуації», — йдеться в дослідженні.

Майже 60% опитаних у 2018 році громадян оцінюють політичну ситуацію в нашій країні як напружену, а ще близько 28% ­— як вибухонебезпечну.

Водночас переважна більшість опитаних не очікують масштабних акцій протесту в тих населених пунктах, де вони мешкають. Зокрема майже третина (29%) респондентів вважають подібні протести можливими, тоді як решта або вважають їх малоймовірними (48%), або не змогли визначити міру їх імовірності (23%)

Серед почуттів, які переживають громадяни, коли думають про майбутнє України, домінує надія — 43% у 2018 році. Однак піднесення позитивних очікувань, наявне між 2013 та 2014 роками, поступово спадає.

«З оптимізмом дивляться на майбутнє України у 2018 році 20%, відчуття безвиході зросло з 12% до 18%, тривога зросла з 30% до 38%, страх з 15% до 21%», — вказано в дослідженні.

Підкреслюється, що ці почуття істотно кращі, ніж були у 2013 році. Тоді показники були такі: надія — 32%, оптимізм — 14%, страх — 22%, безвихідь — 17%.