Рада в першому читанні підтримала перейменування військкоматів «по-натівськи»

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону № 9285, яким пропонується перетворити військові комісаріати у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦКСП). За цей законопроект проголосували 238 народних депутатів.

Народний депутат від БПП, секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Іван Винник пояснив, що таким чином «ми вичищаємо радянський рудимент — назву «військовий комісаріат», — і називаємо його належним «натівським» словом, як у розвинених країнах».

Винник повідомив, що в держбюджеті на 2019 рік виділено понад півмільярда гривень на реалізацію цієї програми. За його словами, ТЦКСП будуть відповідати західним стандартам для таких установ — як за функціями, так і за обладнанням.

При цьому в законопроекті не описується, як саме зміняться військкомати, перетворившись в ТЦКСП - документ зосереджений виключно на питаннях перейменування цих структур в різних нормативно-правових актах.

  • В Україні вже проводиться експеримент з ТЦКСП. З 1 серпня 2017 року на базі Чернігівського обласного військкомату та Козелецького районного військкомату було створено територіальний центр комплектування та підтримки.
  • Президент Петро Порошенко збільшив період осіннього призову з двох до трьох місяців. Призовна кампанія тривала з жовтня до грудня, а не до листопада, як планувалося раніше.