Хакери використовували меми з «Матриці» для керування шкідливими програмами

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Хакери використовували меми з «Матриці» для керування шкідливими програмами

AJ Colores / Unsplash

Дослідники виявили шкідливу програму, яка отримує команди за допомогою мемів з Twitter. У мемах заховано спеціальний код. До такого висновку прийшли фахівці з інформаційної безпеки з компанії Trend Micro.

Шкідлива програма діє за стандартним принципом троянських вірусів. Вона отримує необхідні їй дані з зараженого компʼютера і передає їх зловмисникам. Цікавий момент полягає в тому, що для звʼязку з командними серверами використовували меми з Twitter. Наприклад, у мемах з Морфеусом з трилогії «Матриця» перебувала команда /print. Вона запускала команду, яка робила скріншот на зараженому компʼютері.

У компанії вирішили, що програма перебуває на ранній стадії розвитку. Також підключення до Twitter надавало хакерам певний рівень надійності.

  • Трояни — різновид шкідливих програм, які проникають в компʼютер під виглядом легального програмного забезпечення. Пізніше, після запуску, вони починають виконувати дії, на які користувач не давав згоди та про які він може й не здогадуватися. Найчастіше програма збирає інформацію, а потім передає її зловмисникові.
  • Соціальна мережа Facebook виявила помилку, через яку сторонні додатки могли отримати доступ до даних 6,8 млн користувачів.
  • Низка жителів Австралії і Нової Зеландії, Канади і США отримали практично однакові електронні листи з погрозами вибуху.
  • У Франції міністерство закордонних справ заявило про злом інтернет-платформи Ariane. Були викрадені персональні дані користувачів.