У Білому домі заперечують факт обговорення можливої екстрадиції турецького проповідника Гюлена

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
У Білому домі заперечують факт обговорення можливої екстрадиції турецького проповідника Гюлена

The White House

Президент США Дональд Трамп не обговорював з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом екстрадицію мусульманського священнослужителя Фетхуллаха Гюлена. Про це повідомляє Reuters з посиланням на анонімне джерело.

«Під час зустрічі з президентом Ердоганом на саміті G20 президент не брав на себе зобовʼязань видати Фетхуллаха Гюлена», — сказав чиновник з Білого дому, який побажав зберегти анонімність.

Ердоган звинувачує Гюлена в невдалому перевороті у 2016 році. Туреччина довго домагалася екстрадиції Гюлена, який прожив у добровільному засланні в США майже двадцять років.

  • У неділю міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу повідомив, що Трамп сказав Ердогану на їх зустрічі в Буенос-Айресі, що Сполучені Штати «працюють над екстрадицією Гюлена та інших людей».
  • Гюлен заперечує будь-яку причетність до невдалого перевороту. Минулого місяця Трамп заявив, що не розглядає питання про видачу проповідника для послаблення тиску Туреччини на Саудівську Аравію через вбивство саудівського журналіста Джамаля Хашоггі у Стамбулі.
  • Гюлен — один з організаторів спроби державного перевороту в Туреччині. Суд також видав ордер на його арешт у справі про вбивство російського посла в Туреччині Андрія Карлова.