«Я вас попереджав, я свідчитиму»: Бабченко подав позов до ЄСПЛ проти Росії

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Журналіст Аркадій Бабченко подав позов проти Росії до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Як повідомляє Bild, суд отримав звернення Бабченко.

Сам Бабченко на своїй сторінці в Facebook розповів, що матеріал із заголовком «Путін систематично віддає накази вбити. Переслідуваний журналіст подав до суду на Путіна» німецьке видання розмістило на своїй обкладинці.

«Ну що. Починаємо новий серіал «Аркадій Бабченко проти Російської Федерації». Я подав позов до ЄСПЛ. Моїм адвокатом став Бен Еммерсон — адвокат Марини Литвиненко, вдови Олександра Литвиненка», — повідомив журналіст.

Бабченко зазначив, що поданий ним позов стосується не тільки спроби його вбивства навесні 2018 року в Києві.

«Не лише про спробу вбивства. Там на чотирнадцяти аркушах дрібним шрифтом про все. І про цькування. І про кримінальні справи. І про «Сімнадцять друзів хунти». І про стеження. І про Мілонова, «Перший канал», петицію про позбавлення громадянства, Лайф, Царьград, список націонал-зрадників, вбивство моїх колег і друзів, заборону на професію, придушення свободи слова, побиття опозиціонерів, Марину Юденич, Машу Захарову, НТВ, НОД — усіх, усіх, усіх. З фоточками. Відосиками. Доносиками», — розповів Бабченко, додавши, що він попереджав: «я буду свідчити».

За його словами, сума позову поки не визначена. При цьому Бабченко натякнув, що виграні в суді гроші можуть піти на волонтерські проекти забезпечення української армії.

«Але справа не в цьому. Справа в тому, що вся ця чудова карамель, яку роками творила ця чудова країна, буде тепер показана, розказана і доведена в міжнародному суді. Настала моя черга возити їх пикою по столу», — резюмував журналіст.

  • Увечері 29 травня колеги Бабченко і правоохоронні органи повідомили, що журналіста вбили. Але вже наступного дня — 30 травня — голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що вбивство інсценували, щоб запобігти замаху, а сам Бабченко вийшов на брифінг.
  • За даними СБУ, для замаху на Бабченка спецслужби РФ завербували громадянина України і заплатили йому $40 тис. У Києві затримали організатора замаху, яким виявився 50-річний юрист, директор українсько-німецького спільного підприємства «Шмайсер» Борис Герман.
  • Аркадій Бабченко і Тетяна Фельгенгауер опинилися в ролику Time про «людину року». Журнал опублікував список журналістів, які отримали престижне звання цього року. У презентаційному ролику «Вартові і Війна з Правдою» Time показав і багатьох інших журналістів, які, за оцінкою видання, роблять свій внесок у боротьбу за свободу слова та права людини.