«Жовті жилети» у Франції опублікували Маніфест — повний список вимог до влади. Вони закликають викорінити кумівство і провести Frexit

Дата:
«Жовті жилети» у Франції опублікували Маніфест — повний список вимог до влади. Вони закликають викорінити кумівство і провести Frexit

Giorgos Papadopoulo / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

У Франції опублікували Маніфест «жовтих жилетів», після чергових масштабних зіткнень протестувальників із правоохоронцями в кінці минулого тижня. Документ розмістив сайт Le Libre Penseur.

Вимоги включають 25 пунктів, обʼєднаних у чотири розділи: Національна та соціальна економіка, Політика, Екологія і охорона здоровʼя, Геополітика. Ми наводимо пункти маніфесту.

Економіка: усім грошей і робочі місця

Так, у сфері економіки протестувальники вимагали зростання мінімальної зарплати на 40% і зменшення держпідтримки банківського сектора.

1. Скликати всенародне зібрання для реформи оподаткування. Законодавчо заборонити податки, що перевищують 25% статків громадянина.

2. Негайно підвищити на 40% мінімальну зарплату, пенсії та прожитковий мінімум.

3. Негайно створити нові робочі місця у сфері охорони здоровʼя, освіти, громадського транспорту, правопорядку тощо, для забезпечення функціонування інфраструктури держави.

4. Негайно приступити до будівництва пʼяти мільйонів одиниць доступного житла, тим самим забезпечивши зниження оренди, іпотеки та створення робочих місць у сфері будівництва. Суворо карати мерії та префектури, які залишають бездомних під відкритим небом.

5. Зменшити розміри банків і розбити банківські монополії, тим самим захистити фінансовий сектор від кризи. Заборонити банкам із вкладниками займатися біржовими спекуляціями. Заборонити рятувати неліквідні банки за гроші платників податків.

6. Анулювати внутрішній борг — його в Маніфесті називають «фікцією».

Політика: Frexit, скасування приватизації та безкоштовне правосуддя

У сфері політики «жовті жилети» вимагають вивести Францію зі складу Євросоюзу за прикладом Великої Британії — так званий Frexit. Крім того, протестувальники хочуть прибрати камери та радари з автошляхів і націоналізувати обʼєкти інфраструктури.

7. За народної підтримки переписати конституцію в інтересах повновладдя народу. Узаконити загальні референдуми за народною ініціативою.

8. Заборонити лобіювання та схеми впливу. Довічно заборонити особам із судимістю обіймати виборні посади. Заборонити займати кілька виборних посад за сумісництвом.

9. Frexit — вийти з ЄС, повернути Франції політичний, фінансовий та економічний суверенітет. Відновити обіг власної валюти.

10. Припинити практику легального ухилення великих компаній від податків: «Повернути €80 млрд, які 40 найбільших компаній винні державі».

11. Негайно припинити подальшу приватизацію та повернути у власність держави вже приватизоване майно: аеропорти, залізниці, автостради, паркування.

12. Негайно прибрати з доріг радари та камери, які «марні в запобіганні дорожніх пригод і є завуальованим податком».

13. Національна система освіти — виключити ідеологію з освіти і критично переглянути «деструктивні і дискредитовані методики навчання».

14. У сфері юстиції — збільшити бюджет сектора в чотири рази. Прописати в законах максимальний дозволений час очікування для юридичних процедур. Спростити судову систему. Зробити правосуддя безкоштовним і загальнодоступним.

15. Що стосується ЗМІ, протестувальники вимагають «розбити медійні монополії», викорінити кумівство між ЗМІ та політиками. Крім того, серед вимог — зробити ЗМІ загальнодоступними і гарантувати різноманітність думок, заборонити редакторську пропаганду, припинити надання субсидій ЗМІ та скасувати «податкові пільги» журналістам.

16. Гарантувати громадянські свободи. Прописати в конституції повна заборона на втручання держави в справи освіти, охорони здоровʼя та інститут сімʼї.

Екологія і здоровʼя: заборона пластику і ГМО

У сфері охорони здоровʼя та навколишнього середовища протестувальники вимагають:

17. Зобовʼязати виробників техніки продовжити термін придатності до 10 років мінімум і мати в наявності запчастини.

18. Заборонити виробництво та обіг пластикової тари та іншої упаковки, що засмічує навколишнє середовище.

19. Обмежити вплив фармацевтичних компаній на систему охорони здоровʼя. Провести всенародний зʼїзд щодо реформи охорони здоровʼя.

20. Сільське господарство — заборонити ГМО, пестициди, через які є ризик розвитку ракових захворювань і патологій ендокринної системи. Заборонити використання сільськогосподарських угідь без сівозміни.

21. Протестувальники також вимагають провести реіндустріалізацію — цей процес вони повʼязують з відмовою від імпорту, який «шкодить екології».

Геополітика: вихід із НАТО і стоп мігрантам

Вимоги до геополітики французького уряду йдуть далі зазначеного у внутрішньополітичному блоці Frexit — йдеться також про вихід Франції з НАТО. Про ядерний статус країни, втім, в Маніфесті не згадується.

22. Негайно вийти з НАТО. Законодавчо заборонити використання французьких військ в агресивних війнах.

23. Відносини Франції та Африки — припинити «політику грабунку» [мається на увазі з боку Франції], припинити військове і політичне втручання [у справи країн Африки]. Віддати «гроші і власність диктаторів, нажиті нечесним шляхом», народам Африки. Негайно повернути додому французькі війська. Покінчити з «колоніальною системою, що зобовʼязує африканські країни тримати валютні запаси в центробанку Франції, яка утримує Африку в злиднях», і вести переговори з африканськими країнами «як рівні з рівними».

24. Припинити потік іммігрантів, «на прийом і інтеграцію яких у Франції немає коштів».

25. У зовнішній політиці — виняткову повагу до міжнародного права і підписаними угодами.

i1.wp.com