СБУ не пропустила митрополита УПЦ Московського патріархату Іларіона. Архієрей їхав з окупованого Донецька

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Митрополита Донецького і Маріупольського УПЦ Московського патріархату Іларіона 9 грудня не пропустили через лінію розмежування в офіційному пункті пропуску — КПВВ «Новотроїцьке» у Донецькій області. Про це повідомлено на сайтах УПЦ МП та Донецької єпархії.

Зазначено, що митрополит Іларіон прямував з Донецька до Свято-Успенського Миколо-Василівського монастиря у селі Нікольське Волновахського району. Там він планував взяти участь у традиційній спільній молитві з архієреями УПЦ та православними вірянами з різних регіонів України.

За інформацією УПЦ МП, право митрополита Іларіона на перетин лінії розмежування було анульовано «без вказівки обʼєктивних на те причин».

«Електронний пропуск митрополита Іларіона, за словами того ж співробітника СБУ, був анульований 7 грудня, проте 8 грудня митрополит Іларіон повертався з Києво-Печерської Лаври після засідання Священного Синоду УПЦ до Донецька, і проблем при проходженні лінії розмежування не виникло. Ще більше нерозуміння викликає факт того, що громадянину України відмовлено в невід’ємному праві в’їзду на Батьківщину», — заявили в Донецькій єпархії УПЦ МП.