Росія блокує прохід Керченською протокою. Скупчилося понад 140 суден

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Росія блокує прохід Керченською протокою. Скупчилося понад 140 суден

Sergei Malgavko \ TASS via Getty Images

Російська Федерація, всупереч міжнародному праву, продовжує перешкоджати руху кораблів Керченською протокою. У звʼязку з цим у протоці та поблизу неї спостерігається значне скупчення кораблів, повідомляє Державна прикордонна служба .

На ранок 7 грудня на якірних стоянках і рейдах в очікуванні проходу Керченською протокою перебувало понад 140 суден, 98 з них — з боку Чорного моря. Наприкінці листопада кількість суден в Керченській протоці становила більше 400.

«Хоча в перші дні грудня ситуація дещо стабілізувалася, і декілька днів тому їх кількість знизилася до 105, зараз знову фіксується збільшення», — зазначили прикордонники.

У відомстві наголошують, що Росія порушує норми Конвенції ООН з морського права 1982 року та Договору між Україною та Російською Федерацією про користування Азовським морем і Керченською протокою від 2003 року.

«При цьому окупанти створюють перешкоди саме кораблям, що прямують в українські порти», — кажуть у Держприкордонслужбі.

За минулу добу через Керченську протоку Росія пропустила 41 корабель в обох напрямках, з яких 8 суден прямували саме з або до портів України. При цьому кораблі перевіряли представники ФСБ Росії.