Льодовики Гренландії тануть безпрецедентними темпами, вчені зафіксували збільшення інтенсивності на 250%

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Льодовики Гренландії тануть безпрецедентними темпами, вчені зафіксували збільшення інтенсивності на 250%

Annie Spratt / Unsplash

Згідно з недавнім дослідженням групи вчених із США та Нідерландів, швидкість танення льодовикового покриву Гренландії є безпрецедентною у порівнянні з історичними записами за останні 350 років. Це перше подібне дослідження в світі. Його основні результати висвітлено у журналі Nature.

Основні причини танення льоду в Гренландії загальновідомі: температура повітря зростає, тому лід тане. Вода стікає в океан, що сприяє підвищенню рівня моря. Ці факти також допомогають визначити, чого очікувати від критичного уповільнення потоку океану (останні кілька десятиріч рівень води у світовому океані значно виріс), та вивчити вплив на зміни екосистем і погодних умов.

Дослідники проаналізували льодовики з центральної та західної Гренландії і прибережного району на півострові Нуусуак в 2015 році. Вони змогли виявити, коли лід танув і твердішав, і як часто це відбувалося.

Ці спостереження інформують про те, як змінюється танення льоду з плином часу.

Співавтори дослідження склали звіт про стан льодовиків у західно-центральному районі острова за 300 років.

Вдалося зʼясувати, що в останні десятиліття процеси явно відбувалися швидше. Дослідження показало збільшення інтенсивності на 250—575% за останні 20 років у порівнянні з доіндустріальною епохою. Про це пише axios.com.

Основні записи відповідають даним компʼютерних симуляторів і супутникових спостережень за крижаним покривом загалом.

«У результаті Гренландія сьогодні більш чутлива до зміни температури, ніж кілька десятиліть тому. Потепління має більше значення, ніж коли-небудь», — зазначив Люк Трусель, провідний автор дослідження.

У дослідженні робиться висновок про те, що у міру того, як лід тане, його поверхня темніє, поглинаючи більше тепла і розплавляючи ще більше льоду. Цей процес є давно відомим, втім нове дослідження підкреслює його значення, оскільки це означає, що поверхня крижаного покриву може бути надзвичайно чутливою до підйомів літніх температур повітря, які здаються незначними.