У Росії засудили екс-охоронця Яроша. Проти нього свідчили дезертир та екс-регіонал

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Суд у Брянській області Росії засудив до чотирьох років колонії загального режиму колишнього охоронця Дмитра Яроша Олександра Шумкова за участь у діяльності «Правого сектора», пише російськое видання «Грани.ру».

Про що йдеться?

Шумкова визнали винним в «участі в діяльності екстремістської організації». Сам українець свою провину заперечував. Під час судового засідання Шумков пояснив, що залишив лави «Правого сектора» в червні 2014 року і вступив до Збройних сил України. «Правий сектор» натомість заборонили в Росії лише в листопаді 2014 року.

На думку російського слідства, той факт, що Шумков був охоронцем Яроша, свідчить про його «значну роль» в організації. Діяльність руху названа «спрямованою проти інтересів Російської Федерації» і такою, що «зазіхає на її територіальну цілісність».

Крім участі у ПС, Шумкову інкримінували участь у вересні 2015 року в цивільній блокаді Криму. Також його звинувачували в участі у «низці акцій, спрямованих на залякування мешканців Херсонської області, що мітингують проти блокади Криму і закликають до відновлення економічних і політичних відносин з Росією».

Хто свідчив проти Шумкова?

Основний свідок обвинувачення у цій справі — колишній військовий Михайло Алланазаров. Він служив разом із Шумковим, дезертирував і отримав тимчасовий притулок в Росії. Крім того, видання повідомляє, що у суді допитали двох секретних свідків. Один із них представився як колишній член Партії регіонів і чинний помічник депутата Верховної ради України від «Опозиційного блоку».

Як він опинився у Росії?

Шумков зник у вересні 2017 року. Пізніше зʼясувалося, що він перебуває в російському СІЗО, але законно пройшов перевірку на кордоні з РФ 23 серпня 2017 року. Як пише «Українська правда», джерела видання у Держприкордонній службі стверджують, що в них є інформація про те, що 23 серпня Шумков нібито на авто законно перетнув українсько-російський кордон.

Між тим російські правоохоронці вказують, що Шумков за власною ініціативою прибув в РФ, ховаючись від кримінального переслідування на батьківщині. Крім того, він начебто просто на прикордонному пункті повідомив про членство в «Правому секторі». Сам Шумков на суді розповів, що в Україні йому запропонували викурити цигарку з марихуаною. Затягнувшись, він знепритомнів, а прийшов до тями вже в Росії.