Розслідування Bellingcat: Росія обстріляла «Бердянськ» у нейтральних водах

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
Розслідування Bellingcat: Росія обстріляла «Бердянськ» у нейтральних водах

Ministry of Defense of Ukraine / Wikipedia

Російські прикордонники застосували зброю на ураження проти українського артилерійського катера «Бердянськ» в нейтральних водах, а не в територіальних водах Росії, як стверджує ФСБ. Про це йдеться в розслідуванні Bellingcat.

Розслідувачі групи проаналізували записи радіоперехоплення переговорів російських прикордонників, відеозапису і дані самої ФСБ.

Зокрема, розслідувачі детально розглядають таран російським судном «Дон» буксира «Яни Капу» та отримані ним пошкодження. Відео доводить, що «Дон» навмисно таранив «Яни Капу», пишуть вони.

Bellingcat зазначає, що якийсь час українське судно перебувало в територіальних водах не лише анексованого Криму, а й материкової Росії. При цьому зазначається, що Україна, як і більшість західних країн, не визнає анексію Росією Криму та розширення її територіального моря.

«Однак після 18:00 за місцевим часом українські кораблі спробували залишити район і повернутися в Одеський порт. Але їх переслідували і перехоплювали, по них відкривали вогонь. Росія стверджує, що ці сутички відбулися в її територіальних водах», — відзначають Bellingcat.

На основі схеми послідовності, яку опублікувала російська ФСБ, розслідувачі дійшли висновку, що «Бердянськ» знаходився за межами територіальних вод окупованого Криму.

«Як видно з наведеного вище зображення, дані ФСБ, якщо вони правильні, показують, що «Бердянськ» знаходився на відстані 22,72 км від узбережжя анексованого Криму і за більш ніж 500 м за межами територіальних вод, які Росія вважає своїми, коли по ньому був відкритий вогонь. Крім того, міжнародний сигнал лиха з обстріляного корабля, опублікований виданням Liga.net, вказує координати N 44 ° 51 ʼ00ʼ ʼ, E 36 ° 23ʼ 04 ʼʼ. Це місце поза межами 12 морських миль і, отже, в міжнародних водах», — пише Bellingcat.

«По-перше, українські кораблі дійсно входили в територіальні води Росії і анексованого Криму в Керченській протоці, але це було юридично допустимо, принаймні, за угодою 2003 року між двома країнами.

По-друге, можна сказати, що український буксир «Яни Капу» був навмисно протаранений не менше чотирьох разів протягом як мінімум години.

По-третє, на основі інформації, наданої ФСБ Росії, стрілянина по «Бердянську», найбільш ймовірно, відбувалася в міжнародних водах», — підсумовує автор статті.