Суд обирає запобіжний захід блогеру Барабошку і політтехнологу Петрову в закритому режимі. Їм загрожує до 7 років вʼязниці

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Суд обирає запобіжний захід блогеру Барабошку і політтехнологу Петрову в закритому режимі. Їм загрожує до 7 років вʼязниці

Печерський районний суд Києва обирає запобіжний захід блогеру Олександру Барабошку, якого затримали 29 листопада. У той же день затримали політтехнолога Володимира Петрова. Їх підозрюють в організації секс-скандалу навколо заступника начальника відділу Департаменту захисту Національної економіки поліції Олександра Варченка.

На обрання запобіжного заходу для Барабошка в Печерський райсуд приїхали зірки шоу-бізнесу і праворадикали. Серед присутніх були помічені шоумен Олексій Дурнєв, соліст групи О.Тorvald Євген Галич, представники «Нацкорпусу» і праворадикальної організації «С14».

Що говорить Барабошко?

В «акваріумі» в залі суду блогер розповів про своє затримання напередодні. «Я сидів в кафе і працював, мені подзвонили друзі, і цей дзвінок став маячком. Відразу позаду мене зʼявилися люди, почали забирати мій ноутбук і штовхати мене в машину», — сказав він журналістам.

За словами Барабошка, він мав із собою $6 тис., які вилучили прокурори. Блогер свою провину заперечує.

«Думаю, це досить показова справа, якою намагаються налякати всіх, хто займається суспільно-політичною діяльністю, і на одному прикладі показати, що зайвого проти працівників правоохоронних органів політичних структур блогерам краще нічого не казати», — додав Барабошко.

Що кажуть прокурори?

Прокурори наполягають на арешт Барабошка з можливою заставою у 6,5 млн гривень. Таку ж міру пропонують вибрати і для Петрова, але з заставою у 48 млн гривень.

Прокурор Андрій Філюк заявив журналістам, що Барабошку і політтехнологу Володимиру Петрову загрожує до 7 років вʼязниці за покупку і поширення персональної інформації про громадян.

Він додав, що слідство встановило факт купівлі, зберігання і розповсюдження підсудними персональної інформації громадян. Мова йде про перехоплення трафіку листування в месенджерах. Начебто, за один файл підсудні платили $300—500.

За словами Філюка, Барабошко і Петров могли організувати не тільки секс-скандал із поліцейським Олександром Варченком, але й інші.

Прокуратура попросила суд розглядати цю справу в закритому режимі, і суд задовольнив це клопотання.

У чому суть секс-скандалу з Варченком?

7 листопада 19-річна студентка Київського політехнічного інституту Наталія Бурейко у Facebook звинуватила співробітника Нацполіції Олександра Варченка в домаганнях і загрозах. Вона заявила, що познайомилася з Варченком у соцмережі Тіндер, листувалася, але відмовилася від інтимної зустрічі. Після чого він нібито почав погрожувати їй та її родині і навіть прислав відрубані «курячі лапки» для залякування. Бурейко виклала скріни їх листування з сайту знайомств.

За заявою Бурейко 8 листопада прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження через погрози вбивства.

Дружина Варченко Ольга — перший заступник директора Державного бюро розслідувань (ДБР). Вона звʼязала появу звинувачень проти чоловіка зі своєю професійною діяльністю: «Комусь дуже вигідно нас [із Романом Трубою, директором ДБР] зіштовхнути лобами».

8 листопада Бурейко у Facebook відмовилася від звинувачень проти Варченка. Вона заявила, що писала про погрози з боку Варченка, «не розібравшись у ситуації і не віддаючи собі звіт у своїх діях».

29 листопада, спілкуючись з журналістами, Бурейко спростувала своє авторство і сказала, що її акаунт у Facebook зламали невідомі.