Екс-дружина мічмана буксира «Яни Капу»: Юрій служив у Криму в 2014-му, коли з’явилися зелені чоловічки

Дата:
Екс-дружина мічмана буксира «Яни Капу»: Юрій служив у Криму в 2014-му, коли з’явилися зелені чоловічки

Sergei Malgavko \ TASS via Getty Images

Колишня дружина військовополоненого мічмана буксира «Яни Капу» Юрія Будзила Наталія розповіла theБабелю, що він зі старшим сином Іваном служили в Криму на момент анексії півострова в 2014 році.

«Вони були в Криму, коли там з’явилися зелені чоловічки. Іван служив у Севастополі, а Юра — у Новоозерному [40 км від Євпаторії]», — розповіла жінка.

За її словами, після анексії сімʼя виїхала з Криму до Одеської області.

Про те, що чоловіка полонили, Наталя та діти дізналися з новин. «Стали йому всі телефонувати без упину, але телефон був відключений. Мої сини, мама та я зідзвонювалися одне з одним, намагалися з’ясувати, де він та як себе почуває. Я просто хотіла побачити, чи візьме він слухавку. Дуже довго не знали, чи він взагалі на судні. Потім по телебаченню оголосили про 23 полонених моряки, але у списках ще не було його імені. Наш старший син Іван йому також часто дзвонив, дуже переживав», — розповіла жінка.

Вона каже, що Юрій не попереджав рідних, що буде йти через Керченську протоку. Наталія зазначила, що поки з нею не звʼязувалися представники влади, лише адвокат затриманих моряків.

«Все, що ми можемо зараз зробити — це розповсюджувати інформацію про те, який він відданий громадянин та військовослужбовець», — додала жінка.

  • Уранці 25 листопада російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир в Азовському морі, коли той разом з іще двома броньованими катерами переходив з порту Одеси в порт Маріуполя. Під час виходу суден із Керченської протоки російські прикордонники відкрили в них вогонь і захопили. У Росії запевняють, що поранених троє.
  • 27 та 28 листопада в анексованому Криму російський суд арештував усіх українських моряків, яких РФ затримала в Керченській протоці.
  • Україна буде просити Туреччину закрити морський прохід через Босфор для Росії у зв’язку із захопленням українських катерів поблизу Керченської протоки.