Дослідження: Популярні силіконові імплантати грудей можуть викликати лімфому

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Дослідження: Популярні силіконові імплантати грудей можуть викликати лімфому

FDA / Wikimedia

Текстуровані імплантати грудей, що використовуються мільйонами жінок у всьому світі, перебувають під пильним спостереженням. Французьким хірургам було рекомендовано припинити їх використання через потенційний звʼязок із рідкісним видом раку. Про це повідомляє The Guardian.

Текстуровані імплантати грудей повʼязали з ризиком виникнення анапластичної крупноклітинної лімфоми (ALCL) — вона утворюється в капсулі шраму навколо імплантату. Першими симптомами зазвичай є біль і набряк у грудях.

Після видалення капсули й імплантів можливо повне одужання, але якщо знехтувати лікуванням, хвороба може поширитися по всьому тілу і стати небезпечною для життя.

Зростає занепокоєння з приводу впливу імплантатів. Пластичні хірурги говорять щонайменше про 615 випадків захворювання і про 16 смертей, повʼязаних із імплантатами грудей.

У Франції, де 85% грудних імплантатів, що використовуються у жінок, текстуровані, хірургам рекомендували переходити на гладкі, хоча б на час більш ретельного дослідження випадків захворювання. Ситуація у Франції, ймовірно, викличе суперечки про імплантати в інших країнах.

У Великкій Британії, де більшість вживлених імплантатів були текстурованими, зареєстровано 45 підтверджених випадків повʼязаного з ними захворювання, один з них виявився смертельним.

У США було підтверджено 252 випадки, але експерти вважають, що справжня цифра — від 800 до 1000, причому багато хто ще не діагностований.

В Австралії Адміністрація терапевтичних товарів повідомила про 72 випадки.

Перший звіт про звʼязок імплантів із ризиком лімфоми був зроблений в 1997 році.

Однак кілька жінок, які отримали текстуровані імплантати після першого попередження в 2011 році, заявили, що їм не повідомили про цей ризик, і очевидна недостатня обізнаність серед лікарів означала, що в деяких випадках з лікуванням тягнули кілька місяців.

Нагадаємо, раніше співробітники медичного факультету Техаського університету виростили і пересадили свиням органи дихання. Це перший випадок, коли біотехнічні легені прижилися, а піддослідні вижили.