Радбез ООН заблокував розгляд конфлікту в Азовському морі за пропозицією Росії. Позиція держав

Дата:
Радбез ООН заблокував розгляд конфлікту в Азовському морі за пропозицією Росії. Позиція держав

United Nations Photo / Flickr

На засіданні Ради Безпеки ООН відмовилися розглядати ініційоване Росією питання щодо «порушення кордонів РФ» українськими суднами в Керченській протоці. Проти виступили США, Велика Британія, Нідерланди, Польща та Швеція.

За затвердження відповідного порядку денного засідання проголосували тільки 4 члени Радбезу, тому питання зняли з обговорення.

Постпред США при ООН Ніккі Гейлі на засіданні Ради Безпеки ООН висловила підтримку Україні.

«Ми єдині в тому, щоб протистояти спробам Росії обговорювати серйозне зростання напруженості в Керченській протоці в межах пункту порядку денного, позначеного як порушення кордонів Російської Федерації, — заявила Гейлі, виступаючи зі спільною заявою від імені США, Нідерландів, Польщі, Швеції та Великої Британії. «Ми рішуче підтримуємо суверенітет і територіальну цілісність України в межах міжнародно визнаних кордонів. Ми висловлюємо глибоке занепокоєння з приводу інциденту», — додала вона.

«Ніхто не може перешкодити Росії як постійному членові Ради Безпеки порушувати тут ті питання, які ми вважаємо важливими і під тими пунктами порядку денного, до яких вони належать», — заявив у відповідь перший заступник постійного представника Росії при ООН Дмитро Полянський.

За словами Полянського, «західні країни навмисно закривають очі на дії українського режиму». Також російський представник зазначив, що «український проект західних політтехнологів, який можна було б назвати просто: «анти-Росія», потерпає від фіаско».

Позиція Франції та Великої Британії, Польщі та Швеції

Представник Великої Британії Карен Пірс підкреслила, що Росія «спочатку чинить агресію, а потім намагається бути жертвою». «Не пройде», — резюмувала дипломат.

За її словами, вчорашні дії — це продовження залякування суден в азовському морі, щоб дестабілізувати українську економіку: «Росія хоче закріпити незаконну анексію Криму і приєднати до себе Азовське море. Позиція Королівства: не будемо й не станемо визнавати незаконну анексію Криму».

Представник Франції Франсуа Делатр заявив, що інцидент в Азовському морі підкреслює нестабільність регіону. «Ніщо не виправдовує таке застосування сили, як учора. Ми висловлюємо заклопотаність і закликаємо сторони забезпечити стриманість. Росія повинна відновити морське право в регіоні і право доступу до Азовського моря», — заявив Делатр.

Представниця Польщі закликала Росію дотримуватися норм міжнародного права. «Протягом кількох місяців Росія уповільнювала рух сотень суден, які намагалися пройти в українські порти. Зараз Росія завдала удару українським кораблям. Це призводить до нестабільності регіону, який і так постраждав. Після агресії в Грузії, анексії Криму, будівництва мосту, фарс-виборів у сепаратистських регіонах ми закликаємо Росію почати дотримуватися міжнародного права. Росія має одну мету — дестабілізувати Україну. Ми закликаємо звернути увагу на цей конфлікт», — підкреслила Джоанна Вронецька.

Постійний представник Швеції в ООН Олоф Скуг назвав блокування Росією судноплавства в українські порти порушенням міжнародного права. «Це, разом з анексією і будівництвом мосту — груба зневага до міжнародного права та договорів. Необхідно негайно звільнити членів екіпажу та кораблі», — зазначив дипломат.