«Акт військової агресії». Генпрокуратура та СБУ розслідують напад на українські кораблі в Азовському морі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Обстріл військових кораблів у Азовському морі кваліфікується як акт агресії, пояснив у Facebook генеральний прокурор Юрій Луценко.

«Здійснений прикордонним кораблем РФ таран рейдового буксиру «Яни Капу» та захоплення катерів ВМС України підпадає під ознаки акту агресії відповідно до визначення, наведеного в пункті d) статті 3 Резолюції №3314 (ХХIХ) Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року, а саме: акт агресії — це, зокрема, напад збройними силами держави на сухопутні, морські або повітряні сили, або морські та повітряні флоти іншої держави», — написав він.

Генпрокурор додав, що відповідно до Конвенції ООН з морського права та договору між Україною та РФ про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, військові кораблі України користуються свободою судноплавства у Керченській протоці та Азовському морі. А отже «можуть здійснювати прохід через Керченську протоку у будь-який час за умови дотримання безпеки судноплавства».

Зараз, за його словами, військова прокуратура Південного регіону та частина прокуратури зони ООС підняті по тривозі, а ГПУ спільно з СБУ почали розслідування згідно зі ст. 437 (розвʼязання війн) Кримінального кодексу.