«Ми памʼятаємо. Ми сильні». Україна і світ вшановують жертв Голодомору

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
«Ми памʼятаємо. Ми сильні». Україна і світ вшановують жертв Голодомору

Пресслужба президента України

В Україні і по всьому світу відбуваються заходи в памʼять 85-ї річниці Голодомору 1932—1933 років.

О 16:00 відбулася загальнонаціональна хвилина мовчання і розпочалася всеукраїнська акція «Запали свічку памʼяті». «Ми памʼятаємо. Ми сильні» — так звучить гасло національної інформаційної кампанії до Дня памʼяті жертв Голодомору.

У Києві біля Національного меморіалу жертв Голодомору о 16:00 відбулася панахида за загиблими. Окрім керівництва України, у ній взяли участь президенти Латвії та Словаччини Раймондс Вейоніс і Андрій Кіска, премʼєр-міністр Молдови Павел Філіп, віце-президент Європарламенту Здіслав Краснодембський, міністр закордонних справ Естонії Свен Міксер. Також були присутні представники парламентів Словенії, Польщі, Литви, Чехії, урядовці та парламентарі зі США, Євросоюзу та Македонії.

Памʼять загиблих під час голоду українців вшанували в регіонах. У Харкові відкрили музей памʼяті жертв Голодомору з автентичними свідоцтвами 1932—1933 років. У Чернівцях провели молебень біля Меморіалу жертв Голодомору. У Дніпрі біля Меморіалу жертвам політичних репресій та Голодомору відбувся мітинг-реквієм «Великі твої жертви, Україно!» В Одесі церемонія пройшла біля Памʼятного знака жертвам Голодомору 1932—1933 років.

Під час заходів вшанування памʼяті про загиблих президент Петро Порошенко зазначив, що 15 країн визнали Голодомор геноцидом і коло цих країн стає щороку ширшим. «Вже близько трьох десятків держав дали належну оцінку цій людській трагедії... Є належне вшанування памʼяті жертв Голодомору на рівні міжнародних організацій, таких як ООН, Європейський парламент, ЮНЕСКО, ОБСЄ, Парламентська асамблея Ради Європи», — заявив Порошенко.

Він також підкреслив, що розраховує на широку підтримку проекту декларації ООН до 85-ї річниці Голодомору.

Згадували про жертви Голодомору і за кордоном. Державний департамент США зробив офіційну заяву з нагоди річниці. «Цей катастрофічний штучний голод був одним із найжорстокіших актів ХХ століття і жорстоким нагадуванням про злочини комунізму. Сьогодні українці знову помирають через спроби Росії зруйнувати ідентичність і західні прагнення народу України», — йдеться в заяві.

На сторінці в Twitter Місії США при ОБСЄ згадали про жертв Голодомору і додали, що «російська агресія проти України лише закріпила прагнення українців до майбутнього без кремлівської та пострадянської корупції».

Жалобні заходи в ці дні пройшли і в Канаді. Під час церемонії в Оттаві сенатор Рейнел Андрейчак прирівняла Путіна до Сталіна і закликала українців зберігати памʼять жертв геноциду.

У французькому Ельзасі провели церемонію запалювання свічок та покладання вінків і квітів до памʼятного знаку жертв Голодомору в селищі Ольцхаймс біля Страсбурга.

В Австралії українці зібралися в центрі Сіднею й о 16 годині за місцевим часом запалили символічні свічки памʼяті, повідомляє Facebook-спільнота «Вільна думка». Також учасники акції встановили банер з інформацією про Голодомор.

За даними опитування Соціологічної групи «Рейтинг», 68% українців збиралися запалити свічку в День памʼяті жертв Голодомору.