Сейм Польщі підозрює, що голова «Укравтодору» брав участь у махінаціях з податками. На нього поскаржаться у прокуратуру

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Сейм Польщі підозрює, що голова «Укравтодору» брав участь у махінаціях з податками. На нього поскаржаться у прокуратуру

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Слідча комісія Сейму Польщі вирішила повідомити прокуратурі країни про те, що в. о. голови «Укравтодору» Славомір Новак міг скоїти злочин, коли працював в адміністрації прем’єра Польщі, повідомляє «Польське радіо».

Комісія Сейму Польщі розслідує можливі зловживання з поверненням ПДВ з державного бюджету у 2007—2014 роках, коли премʼєром країни був Дональд Туск. За попередніми оцінками, через ці махінації Польща зазнала збитків від 250 до 280 млрд злотих (1,8—2 трлн грн).

За словами колишньої міністра фінансів Ельжбєти Хойни-Дух, Новак на посаді директора політичного кабінету Туска навʼязував Мінфіну і Сейму небезпечні записи у проектах закону про ПДВ. А коли вона в інтервʼю сказала про небезпеку витікання грошей із держбюджету через ці записи, Туск наказав відсторонити її від роботи.

«Славомір Новак як шеф політичного кабінету, як людина без повноважень організував зустрічі у Канцелярії прем’єра Ради міністрів з депутатом Янушем Палікотом та якимось таємним радником Януша Палікота, який був зв’язковим Кабміну та лобістів. Славомір Новак міг вчинити порушення своїх повноважень і міг не дотриматися службового обов’язку», — заявив голова комісії Марцін Горала.

Це не перший скандал, у якій потрапляє Новак. У 2013 році, коли він був міністром транспорту, будівництва і морського господарства Польщі, в нього на руці побачили незадекларований годинник вартістю $5,5 тис. У звʼязку з цим прокуратура висунула йому звинувачення. Новак своєї провини не визнав, проте пішов у відставку. Йому загрожувало до 3 років вʼязниці, проте все покарання обмежилось штрафом, що відповідав вартості аксесуара.

У жовтні 2016 року йому надали громадянство України і призначили в. о. олови «Укравтодору».