Журналісти знайшли звʼязок «ПВК Вагнера» з «кухарем Путіна». Його компанії вели будівництво біля тренувального табору військових

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Журналісти знайшли звʼязок «ПВК Вагнера» з «кухарем Путіна». Його компанії вели будівництво біля тренувального табору військових

Stringer /Anadolu Agency / Getty Images

Компанії російського бізнесмена Євгена Пригожина, якого вважають наближеним до президента Росії Володимира Путіна, співпрацюють з приватною військовою компанією «Вагнера», пише російська служба ВВС.

Інформація про те, що Пригожин є засновником і головним спонсором «ПВК Вагнера», курсувала давно, сам бізнесмен усі звʼязки з бойовиками заперечував. Проте ВВС вдалося виявити документальне підтвердження того, що вони співпрацюють.

Неподалік від полігону Молькіно у Краснодарському краї Росії, де тренуються підрозділи цієї військової компанії, у кінці літа 2018 року побудували каплицю в памʼять про загиблих у Сирії «вагнерівців». Перед каплицею встановлено памʼятник «російським добровольцям», він прикрашений окіпним хрестом — одним із символів цієї ПВК, а фігура у формі без розпізнавальних знаків, яка стоїть на постаменті, схожа на одного з її командирів Дмитра Уткіна.

Землю, на якій будували каплицю, у грудні 2017 року купила маловідома петербурзька фірма «Ексклюзив технолоджі», а сам обʼєкт будувала компанія Євгена Пригожина «Мегалайн». Серед інших, вона також будувала військові частини для Міністерства оборони Росії.

Один з колишніх менеджерів «Мегалайна», який займався каплицею, стверджує, що всіх причетних до будівництва змушували підписувати папір про нерозголошення. «Розробником і замовником проекту був «Мегалайн». «Ексклюзив технолоджі» — лише одна з пригожинських юридичних осіб, на яку записали обʼєкт», — сказав він.

Страхувала будівництво компанія «Газорозподільна система. Будівництво», її електронна адреса [email protected] збігається з адресою компанії «Конкорд менеджмент та консалтинг», що належить Пригожину.

  • 19 листопада бійці російських ПВК і ветерани збройних сил та бойових дій звернулися до Міжнародного кримінального суду в Гаазі з вимогою порушити розслідування проти організаторів ПВК, оскільки влада Росії відмовляється їх визнавати.