«Зіниці були як крапки». Поліцейський, який оглядав будинок Скрипалів, розповів про перші години після свого отруєння «Новачком»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Британський поліцейський Нік Бейлі розповів про своє самопочуття в перші години після огляду будинку Скрипалів, коли лікарі виявили у нього отруєння «Новачком».

Про стан після отруєння

В інтервʼю ВВС сержант розповів, що до моменту, коли він вийшов із будинку екс-розвідника ГРУ Сергія Скрипаля і став знімати з себе захисний костюм, вже відчув сильний жар.

«Мої зіниці стали як крапки. Мені було жарко, я пітнів. У той момент я списав це на втому», — розповідає Бейлі.

Наступного ранку поліцейському стало набагато гірше. «Усе тряслося. Я дуже непевно стояв на ногах. Потів вже не тільки лоб, але і спина. Усе моє тіло стікало потом», — розповідає поліцейський. Сержант поліції Солсбері пробув у лікарні близько двох тижнів, потрапивши туди 6 березня — через добу після отруєння.

Про своє лікування

Бейлі розповів, що був сильно наляканий, коли йому повідомили, що в його крові виявлено «Новачок». «Я злякався. Це був страх невідомості. Я остовпів від жаху, тому що така небезпечна річ у моїй крові. Я знав, яким є стан інших двох і як це вплинуло на них...» — додає поліцейський.

Він зізнався, що лікування було болючим. «Я весь час був у свідомості. Мені робили багато інʼєкцій. Іноді мені в руки кололи внутрішньовенно пʼять або шість препаратів одночасно. Фізично через якийсь час я став відчувати себе досить затерплим», — згадує сержант. Через два з половиною тижні після госпіталізації Бейлі виписали з лікарні.

Про наслідки отруєння

Фахівцям із хімзахисту довелося знищити практично всі речі з будинку, де жив Бейлі. «Ми втратили не тільки будинок, ми втратили всі наші речі, зокрема всі речі дітей. Ми втратили машини — все, все. Так, було дуже важко це прийняти», — сказав Бейлі. Він додає, що фізично відновився досить швидко, але психологічне відновлення зайняло більше часу.

Про те, як «Новачок» міг потрапити в його організм

«Я не знаю, як це було. Можливо, проник через рукавички. Можливо, це сталося, коли я поправляв респіратор або окуляри, коли я був у будинку і речовина вже була на моїй руці», — каже Бейлі.

Під час огляду будинку Скрипаля сержант не знав, що спочатку «Новачок» нанесли на ручку вхідних дверей. «Я довго намагався зрозуміти, що я зробив не так, яка саме помилка призвела до такого результату. Мені було важливо зрозуміти, що я все зробив правильно», — додає сержант.