«За меморіал, а не фуд-корт». Родини героїв Небесної сотні нагадали імена загиблих у Будинку профспілок

Автор:
Олена Мельник
Дата:
«За меморіал, а не фуд-корт». Родини героїв Небесної сотні нагадали імена загиблих у Будинку профспілок

Sasha Maksymenko / Flickr

Родини героїв Небесної сотні проти відкриття фастфуду міжнародної мережі KFC та інших розважальних закладів у Будинку профспілок на Хрещатику, який впродовж місяців був «центром і серцем протесту» активістів Євромайдану. Заява сімей загиблих учасників Революції Гідності опублікована на сторінці у Facebook.

«Вважаємо, що на місці великої трагедії не є доречними ресторани та розважальні заклади, адже саме ця будівля об’єктивно є частиною нашої новітньої історії — нашої боротьби за незалежність. Ми підтримуємо та поважаємо бізнес-ініціативи та приватну власність, але вважаємо, що для народу України так само важлива й історична пам’ять. Зокрема, пам’ять про загиблих на Майдані», — йдеться у зверненні.

Родини героїв «Небесної сотні» нагадали імена тих, хто загинув у пожежі в Будинку профспілок, бо не зміг вибратися з вогню.

Це Володимир Петрович Топій із села Вишня Городоцького району Львівської області. Його обвуглене тіло знайшов син у Будинку профспілок, офіційна експертиза підтвердила, що це і є його батько. Володимиру Петровичу було майже 60, на Майдані він входив до 12 сотні. Коли в Будинку профспілок почало горіти, дружина Леся просила чоловіка бігти до Михайлівського собору, але той вирішив чинити спротив до кінця — і не встиг врятуватися.

Другий загиблий — 25-річний Олександр Іванович Клітинський із села Чернелівці Деражнянського району Хмельницької області. Його довго не могли ідентифікувати. Востаннє побратими бачили Олександра в охопленому вогнем Будинку профспілок у ніч на 19 лютого, хлопця було зазначено у списках зниклих і поховано без імені на Аскольдовій могилі. Проте ДНК-експертизи підтвердили, що загиблий у пожежі — саме Олександр Клітинський.

«Нагадуємо також, що ще мінімум семеро із 16 загиблих в ніч із 18 на 19 лютого 2014 року були вбиті або смертельно поранені по периметру Будинку профспілок під час так званої антитерористичної операції силовиків, яку оголосив Віктор Янукович», — підкреслено в заяві.