Кіберполіція затримала українця, який заразив вірусом тисячі пристроїв у 50 країнах світу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Співробітники департаменту Кіберполіції виявили жителя Львівської області, який заразив вірусом майже дві тисячі пристроїв у більш ніж півсотні країн світу, повідомляє прес-служба Національної поліції.

42-річний чоловік на власному компʼютері встановив програмний центр управління «троянською» програмою і модифікував її. Після цього він став поширювати шкідливе програмне забезпечення під назвою DarkComet.

Фахівці департаменту встановили, що вірус надає повний віддалений доступ до підконтрольних компʼютерів. Наприклад, він дозволяє завантажувати і вивантажувати файли, управляти автозавантаженням і службами, встановлювати та видаляти програми, робити скріншоти з екрану, перехоплювати звук із мікрофону та відео зі вбудованих і зовнішніх камер.

Крім того, вірус має кейлоггер (моніторинг натиснутих клавіш), цілий набір утиліт для роботи з мережею, а також надає зловмиснику можливість віддалено вимикати і перезавантажувати уражений компʼютер.

За місцем проживання підозрюваного поліцейські провели обшук. У нього вилучили ноутбук і стаціонарний компʼютер та направили їх на компʼютерно-технічну експертизу.