Сервіс OpenStreetMap включив Крим до складу Росії. Українці поскаржилися на ресурс у МЗС Великої Британії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Картографічний сервіс OpenStreetMap включив анексований Крим до складу Росії, чим викликав протести українських розробників проекту, пише AIN.UA.

У заяві адміністрації сервісу сказано, що Крим буде визнаватися частиною Росії. «Крим буде частиною адміністративної межі Росії, а не України, оскільки Росія контролює ці території. Межі Криму будуть вказані як спірні, за винятком водних кордонів на Чорному та Азовському морях, де вони не оскаржуються», — йдеться в заяві.

Також адміністрація зазначила, що Data Working Group (один з підрозділів OpenStreetMap) не займає позицію з приводу того, чи є контроль Росії над цими територіями законним, «оскільки це виходить за межі завдань» співтовариства.

Видання наводить позицію українських розробників проекту, які виступили проти такого рішення. «Ми заявляємо про незгоду з цим рішенням, оскільки воно посягає на суверенітет України як незалежної держави», — йдеться в заяві. Також українці підкреслили, що це суперечить принципам позначення спірних територій і не відповідає визнаній практиці тегування таких територій.

Учасники спільноти поскаржилися на дії Data Working Group в OpenStreetMap Foundation, в українське і британське міністерства закордонних справ.

Що таке OpenStreetMap?

Некомерційний проект зі створення онлайн-карт силами самих користувачів по всьому світу. Редагувати карти може кожен зареєстрований користувач. Ці карти доступні для вільного застосування, їх використовують у додатках на кшталт Maps.me, вони є у «Вікіпедії», сервісах Facebook, Apple, Microsoft, їх використовують сайти Оксфордського університету й ООН. Курирує проект британська OpenStreetMap Foundation.

  • У 2014 році Росія анексувала український півострів Крим і розвʼязала збройний конфлікт на Донбасі. Після цього США і Європейський Союз запровадили економічні санкції проти РФ, їх кілька разів розширювали і посилювали.
  • Міністерство з тимчасово окупованих територій заявило, що незаконно побудований Росією в анексованому Криму Керченський міст зсовується.
  • Суд Києва засудив колишнього депутата Верховної Ради Криму Василя Ганиша до 12 років позбавлення волі за державну зраду. Той брав участь у голосуванні за «російську Конституцію Криму» у квітні 2014 року.