Конфіскація $1,5 млрд Януковича: ЄСПЛ визначить, законно чи ні засекретили текст вироку

Дата:
Конфіскація $1,5 млрд Януковича: ЄСПЛ визначить, законно чи ні засекретили текст вироку

Малолєтка Євген / УНІАН

Європейський суд із прав людини розгляне справу про «засекречування вироку про конфіскацію $1,5 млрд екс-президента Віктора Януковича». Позов до ЄСПЛ подав Центр протидії корупції, повідомила юрист організації Дарʼя Каленюк «Європейській правді».

Центр протидії корупції вважає незаконним те, що текст вироку Краматорського суду про конфіскацію засекретили, і вимагає оприлюднити його в Єдиному реєстрі судових рішень.

В українських судах організації відмовили, мотивуючи свої рішення тим, що Центр протидії корупції не є однією із сторін у кримінальному провадженні.

Про який вирок ідеться?

28 березня 2017 року Краматорський суд виніс рішення про конфіскацію «грошей Януковича». Через місяць $1,5 млрд були зараховані до бюджету України. Цим же вироком Краматорський суд затвердив угоду зі слідством колишнього директора компанії «Газ України-2020» Аркадія Кашкіна.

Рішення суду було засекречено постановою прокурора Військової прокуратури від 21 березня «через заходи безпеки». Через місяць рішення набрало чинності, оскільки його, за словами генпрокурора, ніхто не оскаржував.

У січні 2018 року Al Jazeera опублікувала 95-сторінковий документ рішення суду . У ГПУ не спростували і не підтвердили його справжність.

23 жовтня 2017 «Центр протидії корупції» подав позов проти генерального прокурора Юрія Луценка і військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика за незаконне засекречення вироку. Проте суд не задовольнив позов активістів. Сам текст судового рішення про конфіскацію досі залишається невідомим.

• Янукович повинен був виступити з останнім словом на засіданні суду 19 листопада. Йому дозволили брати участь у суді за допомогою відеоконференцзвʼязку. Але 18 листопада в російських ЗМІ зʼявилася інформація, що екс-президент був госпіталізований у московську клініку імені Скліфосовського.

• Адвокат Януковича Олександр Горошинський підтвердив, що його підзахисний доставлений в одну з лікарень. Він заявив, що Янукович знерухомлений, і з лікарняного ліжка брати участі в суді 19 листопада не буде. Адвокат додав, що це спортивна травма, і на відновлення після таких ушкоджень необхідно не менше 21 дня.

• Віктора Януковича звинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу: державна зрада, пособництво у веденні агресивної війни і пособництво в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки.

• Суд розглядає цю справу з кінця червня 2017 року. Прокуратура просить засудити Януковича до 15 років вʼязниці і стягнути з нього 98 561 гривень процесуальних витрат за судові експертизи.