Платіжна система TYME оскаржила в суді заборону працювати. Компанію звинувачували у співпраці з росіянами

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Платіжна система TYME оскаржила в суді заборону працювати. Компанію звинувачували у співпраці з росіянами

National Bank Of Ukraine / Flickr

Міжнародна платіжна система TYME просить суд визнати незаконним рішення Національного банку про скасування її реєстрації, пише Інтерфакс-Україна.

Чого хоче TYME?

Щоб суд зобовʼязав НБУ відновити дію всіх ліцензій, які були відкликані регулятором, а також реєстрацію платіжної системи та всіх її учасників. TYME зазначає, що попри численні запити, не отримала ані від Нацбанку, ані від Служби безпеки України документи, які доводили б порушення в її роботі.

Компанія вважає, що «дії СБУ і дії НБУ, в особі Якова Смолія, не лежать у правій площині і носять злочинний характер».

У чому звинувачують TYME?

14 червня НБУ скасував реєстрацію TYME, посилаючись на інформацію СБУ про те, що компанія співпрацює із забороненою в Україні російською платіжною системою, що створює ризики для національної безпеки. До закриття TYME була єдиною міжнародною небанківською платіжною системою України. На початку 2018 року їй присвоїли статус соціально-важливої платіжної системи, разом з «Укрпоштою». Система налічувала понад 10 млн користувачів.

Платіжною організацією TYME є фінансова компанія «ОМП-2013», заснована у 2009 році. У 2011 році фінкомпанію придбала російська група Qiwi, однак в 2013 році Qiwi вийшла з активів в Україні. Новими власниками «ОМП-2013» з рівними частками стали її екс-керівник Олександр Чижов і українська інвестиційна група Concorde Capital. За останніми даними, єдиним власником «ОМП-2013» є кіпрська «Невен Трейдінг Лімітед», а кінцевим бенефіціаром — громадянин Латвії Сергіас Цайковскіс.