Інопланетянам у 1977 році надіслали золоту платівку з фото і даними про людей. Але через 40 років її важко розшифрувати навіть на Землі

Дата:
Інопланетянам у 1977 році надіслали золоту платівку з фото і даними про людей. Але через 40 років її важко розшифрувати навіть на Землі

NASA / Wikipedia

У 1977 році в космос запустили американський космічний апарат «Вояджер», який повинен був дослідити далекі планети Сонячної системи. На його борту розмістили золоту платівку із зашифрованою інформацією, пише TJ . Це зробили для того, щоб інопланетяни могли отримати дані про людство, місце розташування Землі, фотографії та звуки природи.

За розрахунками вчених, після закінчення місії «Вояджер» покине Сонячну систему і вирушить у міжзоряну подорож, де може потрапити до інших розумних цивілізацій. Для розшифровки звуку інопланетянам буде достатньо підібрати правильну швидкість обертання платівки (голку науковці теж доклали), а от із графічною інформацією все набагато складніше.

У 1977 році в NASA не було можливості використовувати традиційні формати JPEG або TIFF і перенести зображення на платівку, тому вчені винайшли власний метод. Вони знімали кадр на телекамеру, а потім перетворювали відеосигнали в аудіохвилі. Щоб подивитися знімки, інопланетяни повинні здогадатися, як зробити зворотний процес.

Навіть 40 років потому журналістам The Verge довелося використовувати кустарний метод з Excel-таблицями і Python-скриптом. З їх допомогою звуковий сигнал перетворили в табличний вигляд з цифрами. Отримане значення пофарбували в різні кольори і тоді змогли побачити зображення.