«Чорний Піт — це расизм». У Нідерландах пройшли протести проти помічника Санта-Клауса

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
«Чорний Піт — це расизм». У Нідерландах пройшли протести проти помічника Санта-Клауса

olliebrands0 / Pixabay

У низці міст Нідерландів пройшли протести проти «Чорного Піта» — фольклорного персонажа, який традиційно супроводжує Сінтаклааса (місцева назва Санта-Клауса), пише Dutch News.

17 листопада у містечку Заандейк проходила церемонія на честь «прибуття» Сінтаклааса. Паралельно в Роттердамі, Ейндговені, Гронінгені, Занстаді, Леувардені та інших містах відбулися акції протесту. Протестувальники вийшли із транспарантами «Чорний Піт — це расизм». Вони вважають, що цей образ експлуатує расові стереотипи.

Між противниками та прихильниками традиції, серед яких були і футбольні фанати, виникали сутички. У Ротердамі затримали трьох людей, в Занстаді — ще чотирьох.

18 листопада зустрічати Сінтаклааса планують в Амстердамі.

За нідерландською традицією, Сінтаклаас прибуває зі своїми помічниками в середині листопада на кораблі з Іспанії, аби готуватися до 5 грудня — ночі перед днем Святого Миколая. За однією з гіпотез, Чорний Піт — мавр з Іспанії. Разом із Сінтаклаасом він розносить подарунки слухняним дітям. Неслухняних він навіть може забрати з собою в мішку до Іспанії.