Прокурори, зерно та державне майно. НАБУ склало рейтинг найбільш «затягнутих» справ

Автори:
Олег Панфілович, Тереза Лащук
Дата:
Прокурори, зерно та державне майно. НАБУ склало рейтинг найбільш «затягнутих» справ

The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine Follow / Flickr

Національне антикорупційне бюро склало рейтинг розгляду проваджень у судах. Виявляється, зі 166 справ, які завершили розслідувати НАБУ і САП, у 48 провадженнях навіть не відбулося підготовче засідання.

«Засідання можуть переноситись з різних причин, наприклад неявки суддів, захисників, чи інших учасників процесу», — розповіли theБабелю в прес-службі НАБУ.

Затримка полягає і в тому, що справи НАБУ має розглядати колегія суддів, тобто три судді з професійним стажем п’ять років. А в Україні є об’єктивний брак суддів. Є суди, де взагалі немає потрібної кількості суддів.

«Коли ми тільки передаємо справу до суду, суддю визначає авторозподіл і часом випадає суддя у якого немає п’яти років стажу. Він на першому засіданні бере самовідвід, після чого знову йде авторозподіл. Це все час», — додали в прес-службі.

Справа тернопільских прокурорів

Проти заступника обласного прокурора, прокурора місцевої прокуратури та чиновника поліції Тернополя провадження почали ще у 2016 році. Їх підозрюють у тому, що вони, змовившись,отримали хабар у $12 тисяч від громадянки за непритягнення її до кримінальної відповідальності і закриття справи.

НАБУ повідомляє, що хмельницький суд вчергове постановив повернути обвинувальний акт. «Провадження не розглядається вже майже 2 роки після передачі до суду – з 11 листопада 2016 року», — йдеться у повідомленні.

Справа Державної продовольчо-зернової корпорації

У цьому провадженні фігурують голова правління, ДПЗКУ та керівники двох керівників хлібокомбінатів. Їх підозрюють у нанесенні збитків корпорації на суму в $60 млн через шахрайські схеми з продажем зерна.

В НАБУ підкреслили, що справа «подорожує» по різних судових інстанціях вже майже два роки. Наступне підготовче засідання призначене на 26 листопада в Святошинському районному суді Києва.

Справа «Запоріжцивільпроекту»

Провадження розпочали в 2016 році. Директора держпідприємства «Запоріжцивільпроект» та власника і юриста приватної фірми підозрюють у заволодінні майном підприємства на суму маже 20 млн гривен. Розгляд цієї справи триває 19 місяців, наступне засідання заплановане у Печерському районному суді Києва на 6 грудня.

У цьому провадженні фігурують голова правління ДПЗКУ та керівники двох хлібокомбінатів. Їх підозрюють у завданні збитків корпорації на $60 млн через шахрайські схеми з продажем зерна.

У НАБУ підкреслили, що справа «подорожує» різними судовими інстанціями вже майже два роки. Наступне підготовче засідання призначене на 26 листопада в Святошинському районному суді Києва.

Наразі лише у 35 провадженнях від НАБУ і САП ухвалено судові рішення. «Більшість з них затверджують угоди про визнання винуватості або звільнення від кримінальної відповідальності стосовно другорядних учасників корупційних злочинів», — йдеться у повідомленні НАБУ.

Бюро наголошує, що створення Вищого антикорупційного суду має поставити фінальну крапку у справах від НАБУ і САП, а винесені вироки допоможуть повернути арештовані під час розслідувань кошти в дохід держави.

  • Окружний адміністративний суд Києва зʼясував, що директор НАБУ Артем Ситник незаконно пройшов спеціальну перевірку Фіскальної служби перед призначенням на посаду директора НАБУ.
  • Соломʼянський районний суд Києва зобовʼязав НАБУ почати кримінальне провадження щодо колишнього премʼєр-міністра Арсенія Яценюка та міністра юстиції Павла Петренка за розтрату державних коштів.