CNN: Спецпрокурор Мюллер завершує розслідування втручання Росії у президентські вибори в США. Він готує фінальний звіт

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
CNN: Спецпрокурор Мюллер завершує розслідування втручання Росії у президентські вибори в США. Він готує фінальний звіт

James Ledbetter / Flickr

Працівники апарату спецпрокурора США Роберта Мюллера почали готувати фінальний звіт за підсумками розслідування втручання Росії у вибори президента США в 2016 році, повідомляє CNN.

Близько місяця тому команда Мюллера попросила у президента США Дональда Трампа письмові відповіді на запитання, повʼязані з розслідуванням. Юристи готують їх і, як очікується, передадуть протягом листопада. Чи погодиться Трамп особисто зустрітися з Мюллером для складання свідчень, поки остаточно не ясно.

Після того, як звіт буде готовий, його направлять главі Мінʼюсту США, який потім повинен вирішити, публікувати його повністю чи частково. Із 7 листопада обовʼязки міністра юстиції і генпрокурора США виконує Метью Вітекер і не виключено, що саме йому передадуть цей звіт. Чи погодиться він опублікувати цю доповідь — не відомо.

За словами джерел CNN, останнім часом команда Мюллера зосередилася на контактах Роджера Стоуна, колишнього радника Трампа в період передвиборної гонки 2016 року. Його, зокрема, підозрюють у звʼязках із сайтом WikiLeaks, який публікує секретні документи. Не виключено, що команда Трампа могла зливати туди зламане листування кандидата від Демократичної партії Гілларі Клінтон. Мюллер запросив у юристів Трампа дані щодо низки зустрічей Стоуна, а також відомості про здійснені ним телефонних дзвінки й візити, зазначає телекомпанія.

  • 7 листопада подав у відставку генпрокурор США Джеф Сешнс, якого Трамп неодноразово критикував за розслідування втручання Росії у вибори. Перед звільненням Сешнса президент США вчергове закликав припинити це розслідування.
  • Команда Мюллера з травня 2017 року розслідує втручання Росії у президентські вибори США 2016 року і звʼязки між Росією і передвиборним штабом Дональда Трампа.
  • У межах цього розслідування предʼявили звинувачення колишньому голові передвиборного штабу Трампа Полу Манафорту. Присяжні визнали його винним за 8 з 18 пунктів звинувачення.