Угорщина змінила назву посади «уповноваженого у справах Закарпаття». Акцент зробили на співпраці та навчанні дітей

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Влада Угорщини змінила назву посади «уповноваженого у справах Закарпаття», пише «Європейська правда».

Видання має у своєму розпорядженні копію рішення Міністерства юстиції, яке підписав віце-премʼєр Жолт Шемьєна. Назву посади змінили на «уповноваженого міністра, відповідального за розвиток співпраці Сабольч-Сатмар-Березької області та Закарпатської області, а також координацію програми дитячих навчальних закладів Карпатського басейну».

Фактично угорська влада повернула назву посади, яка існувала до весни цього року, додавши до функцій уповноваженого роботу з дитячими навчальними закладами Карпатського регіону.

Раніше Угорщина запропонувала Україні укласти договір про захист прав національних меншин. Він передбачатиме взаємну відмову від асиміляції національних громад і надасть нацменшинам можливість вільно використовувати рідну мову в релігії, культурі, освіті та державному управлінні.

Відносини між Україною та Угорщиною погіршилися після того, як Верховна Рада ухвалила закон про мови. Будапешт вирішив, що документ обмежує права угорської громади на Закарпатті, і зробив низку недружніх дипломатичних кроків, включно із блокуванням рішення комісії «Україна-НАТО». Ще більше відносини загострилися після того, як на відео зафіксували видачу громадянам України угорських паспортів у Береговому. Закінчилося це взаємною висилкою консулів.