У Грузії тривають останні всенародні вибори президента

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
У Грузії тривають останні всенародні вибори президента

Wikimedia Commons

У Грузії відбуваються останні прямі вибори Президента. На пост глави держави претендують 25 кандидатів.

Головним претендентом на посаду називають колишнього міністра закордонних справ Саломе Зурабішвілі. Вона може стати першою жінкою-президентом Грузії. Її головні конкуренти — представник «Єдиного національного руху» Грігол Вашадзе і Давид Бакрадзе від партії «Європейська Грузія — Рух за свободу». Вони, як і Зурабішвілі, займали посади міністрів закордонних справ в уряді Міхеіла Саакашвілі.

Чинний президент країни Георгій Маргвелашвілі у виборах вирішив не брати участь. Керівна партія «Грузинська мрія» вперше не висунула свого кандидата, але заявила про підтримку Зурабішвілі.

Для перемоги в першому турі кандидатові необхідно набрати більше 50% голосів виборців. Якщо жодному з кандидатів не вдасться цього зробити, відбудеться другий тур.

Право голосу мають 3,5 мільйона громадян Грузії. З 8 ранку до 8 вечора працюють 3,7 тисячі виборчих дільниць. Попередні дані ЦВК країни зʼявляться в ніч на 29 жовтня.

Нового президента оберуть на шестирічний термін. Після його інавгурації набере чинності нова конституція, яка завершить перехід Грузії до парламентської форми правління. Наступного президента в 2024 році буде вибирати уже виборча колегія з 300 делегатів.

Згідно з новою конституцією, президент є главою держави і представляє країну на міжнародній арені, але його повноваження обмежені.