В Україні почав діяти закон про гендерну рівність на військовій службі. Що це означає?

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
В Україні почав діяти закон про гендерну рівність на військовій службі. Що це означає?

Ministry of Defense of Ukraine / Flickr

З 27 жовтня в Україні набув чинності закон про рівні права жінок і чоловіків у Збройних силах та інших військових формуваннях. Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Що нового зʼявилося в законі?

Тепер у законі зафіксовано, що військовозобовʼязані жінки (які мають необхідну військову спеціальність), виконують військовий обовʼязок нарівні з чоловіками. У тому числі під час служби за контрактом, призову, служби у військовому резерві та в запасі. Із законодавства прибрали ряд обмежень, які стосувалися тільки жінок-військових. Наприклад, за новими правилами від проходження зборів звільняються тільки вагітні, а не всі жінки, як раніше.

Крім того, якщо раніше у Статуті внутрішньої служби говорилося, що військовослужбовців-жінок, як правило, не призначають до складу добового наряду, то тепер це буде стосуватися не всіх жінок. «Військовослужбовці до складу добового наряду призначаються з дотриманням законодавства з питань охорони материнства і дитинства», — зазначається в законі.

А що це дасть жінкам?

Тепер військовозобовʼязані жінки зможуть дослужитися до більш високих звань і, відповідно, одержувати більш високі військові пенсії. Закон прибрав обмеження віку служби для жінок до 40 років за призовом і за контрактом. Тепер вони можуть служити до граничного віку перебування на військовій службі (а це до 45 років для рядових і сержантів, до 60 років для військовослужбовців вищого офіцерського складу). Раніше жінок-військових зараховували до запасу другого розряду без урахування присвоєних їм військових звань, тому їх переводили у відставку в одному віці. Граничний вік перебування жінок у запасі — 50 років, а чоловіків — 65 років. У жінок раніше не було можливості отримувати нові військові звання, і тому вони не могли отримувати потенційно більш високу пенсію. Закон прибрав ці обмеження.

Нагадаємо, раніше набув чинності закон, який встановив у Збройних силах та Національної поліції нове привітання — «Слава Україні — Героям слава».