Камінчик у черевику. Екс-глава відділу ЦРУ розповіла про методи маскування агентів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Екс-начальниця відділу з маскування Центрального розвідувального управління США Джонна Мендез розповіла про те, як агенти спецслужби змінюють зовнішність. Її інтервʼю опубліковано на каналі видання Wired в YouTube.

За словами Мендез, для роботи агенту потрібно повністю змінити зовнішній вигляд. Для цього в ЦРУ формують зовнішню протилежність співробітника: молодого намагаються зробити старшим, стрункого — перетворити на гладкого, а жінку — на чоловіка. Шпигунам змінюють овал обличчя, застосовуючи для цього накладні ясна та зуби.

Найскладніше в маскуванні, на думку Мендез — змінити звички агента, тому що вони закладені в його підсвідомості. Вона навела приклад зі столовими приборами. Європейці, за її словами, їдять, тримаючи ніж у правій руці, а виделку — у лівій, тоді як американці постійно кладуть ніж на стіл, перекладаючи виделку в праву руку.

Також вона звернула увагу на те, що американці тримають сигарету між вказівним і середнім пальцями, тоді як європейці найчастіше — між великим і вказівним. Мендез підкреслила і відмінності в поставі: європейці стоять рівно, тоді як американці звикли перевалюватися з ноги на ногу. Щоб змінити ходу агента, в ЦРУ пропонують класти камінчик у взуття.

Екс-глава відділу розвідувального управління додала, що агентам, які намагаються звільнитися від стеження, на швидку зміну зовнішнього вигляду дають 37 секунд.