Україна не буде порушувати кримінальні справи щодо кримчан за проїзд по Керченському мосту

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Україна не буде порушувати кримінальні справи щодо кримчан за проїзд по Керченському мосту

Sergei Malgavko\TASS via Getty Images

Правоохоронні органи України не будуть притягувати до кримінальної відповідальності кримчан за незаконний перетин кордону України через Керченський міст, повідомив помічник голови Держприкордонслужби Олег Слободян в ефірі «Радіо Крим.Реалії».

«Громадяни, які незаконно вʼїжджають або виїжджають з Криму, будуть, як і раніше, нести відповідальність за статтею 204-2 – адміністративну. Російські документи, видані на окупованій території, не мають для нас ніякої юридичної сили, і розглядати їх як підставу для перетину кордону або меж окупованих територій немає ніяких законних причин», — зазначив він.

Слободян додав, що Україна як і раніше вважає кримчан своїми громадянами і на них поширюються загальні правила перетину кордону. До кримінальної відповідальності їх можуть притягнути тільки якщо вони намагаються завдати шкоди інтересам України.

За його словами, новий закон про кримінальну відповідальність за порушення державного кордону, який Верховна Рада прийняла 18 жовтня, стосується лише тих випадків, коли іноземці відвідують анексований Крим, що є порушенням законодавства. Якщо після цього їм забороняють вʼїзд на територію України і вони все одно намагаються потрапити туди в обхід пункту пропуску або з підробленими документом, то «їх затримають, і це, однозначно, кримінальна відповідальність».