ЄС і Японія запустять зонди на Меркурій. Будуть шукати воду та досліджувати структуру планети

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
ЄС і Японія запустять зонди на Меркурій. Будуть шукати воду та досліджувати структуру планети

ESA/ATG; NASA/JPL

Європейське та Японське космічні агентства в пʼятницю, 19 жовтня, запустять космічну місію BepiColombo з двома зондами на найближчу до Сонця планету — Меркурій, пише Associated Press.

Щоб утриматися на орбіті Меркурія і не бути притягнутим гравітацією Сонця, BepiColombo потрібно буде рухатися складним еліптичним шляхом: зробити один оберт навколо Землі, два — навколо Венери і шість — навколо самого Меркурія. Очікують, що до пункту призначення він прибуде у грудні 2025 року.

Після цього апарат випустить два зонди: Bepi і Mio, які будуть досліджувати поверхню та магнітне поле Меркурія, а також шукати воду. Оскільки умови на орбіті планети екстремальні, зонди облаштували захистом, який може витримати температуру від -180 до +430 градусів.

ESA/ATG

Меркурій — одна з найближчих планет до Землі, проте він усе ще недостатньо вивчений. Наприкінці 70-х років зонд Mariner 10 пролітав повз нього і зловив слабке магнітне поле. Також відомо, що в екзосфері Меркурія є ртуть. У 2015 році завершилася американська місія до планети, космічний апарат надіслав 270 тисяч фотографій і 10 терабайтів наукової інформації.

Місія BepiColombo названа на честь італійського математика та інженера Джузеппе Коломбо, який розробив теорію гравітаційного маневру, який має здійснити корабель.