Керівник проросійського видання у Фінляндії отримав термін за цькування журналістки. Вона розслідувала вплив «фабрики тролів»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Керівник проросійського видання у Фінляндії отримав термін за цькування журналістки. Вона розслідувала вплив «фабрики тролів»

Повітовий суд Гельсінкі засудив засновника видання MV-lehti Іллю Яніцкіна до одного року та десяти місяців позбавлення волі за тролінг і погрози журналістці, пише ВВС.

Що таке MV-lehti і хто такий Яницкин?

Фінське видання, яке вважають проросійським. У ньому критикувалася політика влади Фінляндії, зокрема з прийому біженців. У 2016 році поліція Фінляндії намагалася закрити MV-lehti. Правоохоронці звинуватили Яніцкіна у «злочинах у сфері збору коштів та азартних ігор». Також його звинуватили у злісній образі честі і гідності, розпалюванні міжнаціональної ворожнечі та переслідуваннях. Але поліція програла позов у суді. Вже у 2017 році Яніцкін оголосив, що закриває проект.

До чого тут журналістка Аро і «фабрика тролів»?

У 2014 році журналістка фінського телебачення Джессіка Аро почала розслідувати наявність і вплив російської пропаганди в соціальних мережах: Facebook, «ВКонтакте», Twitter. Після цього MV-lehti став публікувати статті про журналістку, зокрема зі звинуваченнями у наркоманії.

Аро також повідомляла, що отримувала погрози розправи, її особистість була предметом образливих мемів у соцмережах, а її особисті дані вільно публікувалися в Інтернеті. Пізніше зʼясувалося, що за цим стояв один із співробітників MV-lehti — Йохан Бекман.

Як пише ВВС, Бекман регулярно зʼявляється в російських медіа та відкрито підтримує політику Росії. Яніцкін, який є громадянином Фінляндії, заперечує звʼязки з РФ.

Що тепер?

Яніцкіна засудили до одного року та десяти місяців вʼязниці. Бекман отримав один рік тюремного увʼязнення умовно. Ще одна фігурантка справи отримала три місяці вʼязниці, теж умовно. Усі разом вони заплатять штраф до €136 тисяч. Яніцкін заявив, що має намір оскаржити вирок.