Рада ухвалила за основу проект держбюджету-2019

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Верховна Рада загалом схвалила висновки та пропозиції до проекту закону «Про державний бюджет на 2019 рік».

За затвердження в цілому проекту постанови №9000-п проголосували 240 депутатів (мінімально необхідна кількість — 226). Рішення прийнято та передано на розгляд Кабінету міністрів. Після ухвалення в цілому документ вважається прийнятим у першому читанні.

«Висновки та пропозиції до проекту закону «Про державний бюджет України на 2019 рік» набувають статусу бюджетних висновків Верховної Ради. Передаємо уряду на доопрацювання. І бажаю плідної роботи спільно і комітету, і уряду в доопрацюванні до другого читання», — сказав спікер Верховної Ради Андрій Парубій.

Депутати подали понад 2 100 пропозицій до проекту закону. З них Комітет з питань бюджету врахував 922 поправки і 1 249 поправок депутатів відхилив, повідомив заступник голови комітету Сергій Мельник. Серед іншого Верховна Рада доручила Кабміну, щоб він зобовʼязав Національний банк збільшити перерахування до держбюджету на 2 млрд грн — до 47,6 млрд прибутку в 2019 році.

Кабмін має два тижні, щоб вивчити пропозиції депутатів і представити проект бюджету назад у Раду — на розгляд у другому читанні. Він має відбутися не пізніше 20 листопада. Загалом, відповідно до закону про регламент, бюджет на 2019 рік депутати мають ухвалити до 1 грудня.

У проекті дербюджету-2019 передбачено, що ВВП наступного року зросте на 3% при інфляції 7,4%, а курс гривні до кінця року становитиме 29,4 грн/дол. Бюджет передбачає скорочення витрат на роботу президента, Кабінету міністрів і Ради.