Продаєш у Європу — плати. Google запровадить для виробників електроніки плату за установку своїх сервісів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Компанія Google зобовʼязала виробників смартфонів і планшетів платити за встановлення її сервісів, якщо гаджети будуть продаватися на території Європи, пише The Verge.

Нові правила діятимуть з 29 жовтня. У компанії пояснили, що це повʼязано зі штрафом у $5 млрд, який Антимонопольний комітет Європейського союзу влітку наклав на Google. Тоді європейські чиновники встановили, що передустановка в мобільні телефони браузера Chrome і пошукової системи Google Search створює компанії несправедливу перевагу перед конкурентами.

У звʼязку з цим IT-гігант вирішив почати стягувати плату за використання своїх сервісів, наприклад, Play Store, Youtube, Gmail, Google Maps тощо. Поки неясно, яким буде розмір цього збору. Між тим, фахівці відзначають, що можливий варіант, коли Google продовжить безкоштовно встановлювати пакети своїх програм, однак вимагатиме плати за Chrome і Google Search.

У Google зазначили, що саме передустановка Chrome дозволила компанії зробити безкоштовними інші сервіси, але тепер підхід доведеться змінити. У компанії також підкреслили, що операційна система Android залишиться безкоштовною.

4 вересня вийшла нова верcія Chrome 69. Зовнішній вигляд робочого стола Chrome став «більш округлим». Також в Chrome 69 додали підтримку повідомлень Windows 10 і жестового управління за допомогою тачпада.

Крім того, на початку жовтня у Google вирішили закрити власну соціальну мережу Google+. У компанії дізналися, що сторонні особи могли отримувати доступ до особистих даних 500 тис. користувачів соцмережі.