Київ може відмовитися від централізованого постачання гарячої води. Надто дорого та неефективно

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Київ може відмовитися від централізованого постачання гарячої води. Надто дорого та неефективно

Володимир Шуваєв / «Бабель»

Київська міська державна адміністрація вивчає, як найбільш ефективно постачати горячу воду киянам, повідомив мер міста Віталій Кличко в ефірі ТРК «Київ».

За його словами, Київ — «єдине місто в східній Європі, де є централізоване гаряче водопостачання». «Навіть у європейських країнах, у Сполучених Штатах тепловодопостачання — це котельня чи бойлер, який забезпечує підігрів води або в окремих будинках, або в окремих квартирах», — сказав Кличко.

Мер зазначив, що на підігрів, доставку води та утримання мереж іде багато грошей. А враховуючи те, що мережі в місті зношені, під час транспортування втрачається ще більше енергії та води. «Можу сказати, що ситуація неоднозначна, зараз експерти прораховують, тому що коштує достатньо дорого», — сказав він.

За словам Кличка, локальна генерація набагато ефективніша, ніж ті втрати, «які по дорозі від центрального водопостачання є». «Найближчим часом ця комісія закінчить свою роботу й однозначно ми будемо оприлюднювати висновки для того, щоб переходити на найефективніший засіб», — резюмував він.

13 жовтня у Києві відновили роботу ТЕЦ-6, КМДА пообіцяла розпочати опалювальний сезон 15 жовтня та ввімкнути гарячу воду через 3—4 дні. З 2018 року за опалення та гаряче водопостачання у Києві відповідає комунальне підприємство «Київтеплоенерго». Раніше цими питаннями опікувалася приватна компанія «Київенерго».