Конституційний суд заборонив Мінфіну збирати персональні дані пільговиків

Дата:
Конституційний суд заборонив Мінфіну збирати персональні дані пільговиків

Борисовська Світлана / УНІАН

Конституційний суд визнав незаконним збір Міністерством фінансів персональних даних українців для отримання соціальних виплат. Про це йдеться в рішенні, опублікованому на сайті КСУ.

Про що мова?

Українці при оформленні пенсій, пільг, субсидій, інших соціальних виплат надають персональні дані у Центри адміністративних послуг при Міністерстві юстиції. Згодом отримані дані може запросити і використовувати Міністерство фінансів.

Мінфіну також дозволений доступ до інформаційних і довідкових систем, реєстрів і банків даних, які управляються державними органами.

Використовувати персональні дані Мінфіну дозволяється для того, щоб контролювати призначення пенсій, пільг, субсидій. Ці повноваження міністерству надає Бюджетний кодекс.

Що вирішив суд?

Щоб перевірити цю норму на «конституційність», до КС звернулася екс-омбудсмен Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

У відповідь суд визнав, що збір особистої інформації Мінфіном порушує конституційні права українців.

КС також дійшов висновку, що потрібен окремий закон, який захистить дані громадян від «довільного втручання органів влади».

«Право Мінфіну отримувати інформацію, що містить персональні дані, суперечить частині першій статті 8 та частині другій статті 32 Конституції України», — йдеться в рішенні КС.