Туреччина звільнила американського пастора Брансона. У відповідь Вашингтон може зняти санкції з Анкари

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

Турецький суд засудив американського пастора Ендрю Брансона до увʼязнення на три роки та півтора місяця і відразу ж звільнив його, повідомляє CNN.

Влада Туреччини заарештувала Брансона в листопаді 2016 року. Його підозрювали у шпигунстві та участі у спробі державного перевороту в країні. Прокурор просив для нього 10 років вʼязниці, проте суд значно скоротив термін у вироку.

При цьому суд вирішив, що пастор вже достатньо часу провів в увʼязненні, і звільнив Брансона. «Я невинна людина, я люблю Ісуса, я люблю Туреччину», — сказав пастор перед тим, як оголосили вердикт. Йому дозволили виїжджати за кордон, і він вже вилетів до США.

Президент США Дональд Трамп привітав звільнення Брансона і висловив надію, що він незабаром повернеться додому.

За інформацією The Washington Post, звільнення пастора — частина домовленостей між Туреччиною та США. У відповідь Вашингтон обіцяє скасувати санкції проти Анкари, які ввели через справу Брансона, і не застосовувати нові обмежувальні заходи.

США два роки добивалися звільнення пастора, але, оскільки Туреччина відмовлялася це зробити, Вашингтон почав вводити санкції проти Анкари. 2 серпня 2018 року міністру юстиції Туреччини Абдулхамиту Гюлю та голові МВС Туреччини Сулейману Сойлу заборонили вʼїзд до США, а їхні американські активи заморозили.

10 серпня США вдвічі підвищили мита на сталь і алюміній з Туреччини — до 20 та 50% відповідно. У відповідь 15 серпня Туреччина ввела мита на 22 найменування товарів із США, серед яких легкові автомобілі, алкоголь, листовий тютюн, рис, вугілля та електронна техніка.