СБУ підозрює у держзраді українку, яку влітку вислали з Польщі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження проти голови громадської організації «Відкритий діалог» Людмили Козловської, яку влітку вислали з Польщі, пише «Польське радіо» з посиланням на громадську організацію «Стоп корупції».

У відповіді Закарпатського управління СБУ на запит журналістів зазначено, що Козловську підозрюють за низкою статей, серед яких — спроба повалення конституційного ладу та заклики до сепаратизму.

Информаційний портал СтопКор

Хто така Людмила Козловська?

Очільниця польської громадської організації «Відкритий діалог». Стала відомою після того, як наприкінці серпня влада Польщі анулювала їй дозвіл на проживання та депортувала. Агентство внутрішньої безпеки Польщі визнало українку загрозою для нацбезпеки через діяльність її організації.

Що каже влада Польщі?

Спецслужби Польщі цікавляться джерелами фінансування «Відкритого діалогу». Її головним спонсором вважають казахського бізнесмена Мухтара Аблязова. Журналісти думають, що фонд лобіює інтереси Аблязова, у тому числі допомагає йому уникнути екстрадиції до Казахстану, де проти нього розпочато кілька кримінальних справ за шахрайство.

Що говорить Козловська?

Сама очільниця фонду «Відкритий діалог» заявила, що таке рішення польської влади — це реакція на діяльність її та чоловіка, поляка Бартоша Крамека. Разом їм належить компанія «Silk Road», яка, за даними польських ЗМІ, спонсорує організацію «Відкритий діалог». Фонд звинувачують у тому, що він лобіює політичні інтереси олігархів з пострадянського простору. Бартоша Крамека в Польщі звинувачують у спробі держперевороту. У 2017 році він опублікував і поширював «список дій», які необхідно вчинити для повалення влади в Польщі.

Що тепер?

Філія «Відкритого діалогу» існує та функціонує в Україні. Враховуючи все вищесказане, а також можливий звʼязок Козловської з Аблязовим, СБУ відкрила проти неї провадження за 1 ч. ст. 109 (повалення конституційного ладу); ч. 2 ст. 110 (сепаратизм); ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 2 ст. 15 (замах на вчинення злочину); 3 ч. ст. 190 (шахрайство в великому розмірі).