WSJ: Вбитий у Лондоні соратник Березовського хотів довести звʼязок російського «Аерофлоту» зі спецслужбами

Автор:
Олена Мельник
Дата:
WSJ: Вбитий у Лондоні соратник Березовського хотів довести звʼязок російського «Аерофлоту» зі спецслужбами

Chris J Ratcliffe / Getty Images

Убитий в березні 2018 року соратник олігарха Бориса Березовського, колишній заступник директора «Аерофлоту» Микола Глушков планував довести в суді Лондона, що російська авіакомпанія співпрацювала зі спецслужбами. Про це пише The Wall Street Journal, посилаючись на документи суду.

За даними видання, Глушков розповідав про це своїм друзям. І незадовго до розгляду справи в суді його знайшли мертвим.

Глушков почав працювати в «Аерофлоті» у 1996 році. На той момент приблизно 3 тисячі з 14 тисяч працівників авіакомпанії були працівниками ФСБ, говорив він у коментарі «Коммерсанту».

The Wall Street Journal пише, що Глушкову почали надходити погрози від ФСБ після того, як він намагався здобути контроль над компанією і запропонував керівникам двох «головних спецслужб» Росії самим платити зарплату в «Аерофлоті». За даними видання, начальник охорони Бориса Єльцина Олександр Коржаков обіцяв «відірвати голову» і «посадити у вʼязницю», якщо він «продовжить порушувати права ФСБ». У розмові з WSJ Коржаков це заперечує.

Хто такий Глушков

Микола Глушков був заступником гендиректора створеної Березовським компанії «ЛогоВАЗ», а в 1996 став заступником директора «Аерофлоту». У 1999-му Глушкова звинуватили в розкраданні в «Аерофлоті» та арештували. Він провів чотири роки в СІЗО й отримав умовний термін. У 2006 Глушков виїхав до Британії, де в 2010 році отримав політичний притулок.

У березні 2018 року Миколу Глушкова знайшли мертвим у його будинку в Лондоні. На його шиї виявили сліди задушення. Спочатку поліція розглядала версію самогубства, але пізніше заявила, що провадить розслідування за статтею про вбивство.