ЄС планує відмовитися від пластикового посуду з 2021 року

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
ЄС планує відмовитися від пластикового посуду з 2021 року

Комітет Європейського парламенту з навколишнього середовища підтримав заборону в Європейському Союзі одноразового пластикового посуду з 2021 року. Про це йдеться в повідомленні Європарламенту.

«Одноразові пластикові вироби, такі як столові прилади, ватяні палички, тарілки, соломинки, мішалки для напоїв і палички для повітряних куль, будуть заборонені на ринку ЄС з 2021 року», — вказано в повідомленні. Парламентарії відзначили, що такі предмети становлять до 70% морського сміття.

Використання інших виробів, до складу яких входить пластик, планують скоротити до 2025 року. У цей перелік входять одноразові коробки для гамбургерів, сендвіч-бокси або харчові контейнери для фруктів, овочів, десертів та морозива. Держави ЄС будуть розробляти національні плани, щоб заохочувати застосування продукції, придатної для повторного використання та переробки.

Крім того, до 2025 року планують збільшити до 90% переробку пластикових пляшок для напоїв. Скоротити планують також відходи від тютюнових виробів, такі як сигаретні фільтри з пластиком. До 2025 року їх має стати на 50% менше, а до 2030 — на 80%.

Доповідь, схвалену комітетом, винесуть на голосування на сесії Європарламенту 22—25 жовтня.