Вибухи на військових складах під Ічнею. День другий. Текстовий онлайн

Дата:

У ніч на 9 жовтя поблизу Ічні (Чернігівська область) виникла пожежа на 6-му військовому арсеналі. Вогонь охопив близько його третини, почали вибухати боєприпаси. З прилеглих населених пунктів евакуювали 12,5 тисяч осіб, багато будинків залишилися без світла та газу. Над територією складів закрили повітряний простір, зупинили залізничне та автомобільне сполучення.

Пожежу вдалося погасити лише увечері 10 жовтня, але ще лишилися осередки, які тліють. Крім того треба розмінувати арсенал і прилеглі території.

СБУ розглядає три версії того, як почалися вибухи на арсеналі: диверсія, умисний підпал з метою приховати нестачу боєприпасів і порушення правил пожежної безпеки.

Команда theБабеля продовжує слідкувати за розвитком подій.

22:55. Пожежу на арсеналі погасили. Військові підрозділи і рятівники ліквідують осередки задимлення та тління. Групи з розмінування очищують від вибухонебезпечних предметів територію арсеналу та прилеглі населені пункти. Особовий склад повертається до військової частини.

21:40. За день ДСНС скинула на арсенал 168 тонн води. Піротехніки очищують 16-кілометрову зону біля арсеналу та населені пункти Ічня, Дружба, Августівка і Гмирянка. Місцеві жителі 91 раз повідомляли, що знайшли підозрілі предмети, рятувальники вилучили 432 боєприпаси.

18:15. На території 6-го арсеналу працюють 10 груп розмінування, які очищують територію від вибухонебезпечних предметів. На території лунають поодинокі вибухи та помітно незначне задимлення.

14:35. На території арсеналу працюють три інженерні машини та вісім пожежних танків. Літаки рятувальників зробили шість виливів води над осередками тління на складі. Осередки займання пожежі локалізували. У Генштабі повідомили, що інтенсивність вибухів на арсеналі значно зменшилась.

13:30. Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що начальника арсеналу звільнили за те, що він не вжив контрдиверсійних заходів.

12:40. Як повідомляє видання «Тиждень», вибухів в Ічнянському районі не чути, також немає диму. У центрі Ічні працює польова кухня, яку організували волонтери. Місцеві жителі сподіваються, що вже сьогодні зможуть повернутися додому.

12:15. Керівник ДСНС Микола Чечоткін на засіданні Кабміну заявив, що територію навколо військового арсеналу під Ічнею очистять від вибухонебезпечних предметів до 15 грудня.

11:45. Міністр оборони Степан Полторак розповів, що на складах арсеналу на момент початку пожежі було близько 69,5 тис. тонн боєприпасів та 18, 5 тис. тонн комплектуючих до них.

11.30. Кабінет міністрів виділив 100 млн грн на ліквідацію наслідків пожежі в Ічні. Про це заявив премʼєр-міністр Володимир Гройсман на засіданні уряду. «Сьогодні ми приймемо рішення про виділення 100 млн на відновлення в Чернігівській області у тих населених пунктах, де була проблема чи руйнування», — сказав Гройсман.

11:17. Жителі міста Ічня, яких учора евакуювали через вибухи боєприпасів, повертаються до своїх домівок, адже хвилюються за свої оселі.

«На вʼїзді до Ічні стоїть блокпост, де перевіряють паспорти, і людей із ічнянською реєстрацією пропускають», — розповіла УНІАН мешканка Ічні, редакторка місцевої газети «Трудова слава» Людмила Храпаль. За її словами, наразі ситуація в місті спокійна, чути поодинокі вибухи.

10:00. Заступник голови Нацполіції В’ячеслав Аброськін повідомив, що постраждалих від вибухів на арсеналі під Ічнею Чернігівської області немає. Крім того, не підтвердилося жодне з шести повідомлень про мародерство.

8:10. Начальник Генерального штабу Віктор Муженко наказав посилити охорону військових складів на всій території України.

7:30. ДСНС повідомила, що на складах тривають вибухи різної інтенсивності. З 16-кілометрової зони довкола арсеналу вивезли 12,5 тисяч осіб, 2 277 чоловік розмістили в пунктах евакуації. Поблизу Ічні все ще перекрито рух транспорту, 11 населених пунктів Ічнянського району, як і раніше, без газу.

21:50 Міністерство оборони оприлюднило відео з Ічні, яке демонструє залучену до ліквідації пожежі техніку та колони автобусів, що евакуюють людей.

20:30. Геншаб повідомив, що інтенсивність вибухів зменшилася до одного на 4—5 хвилин. Локалізовано 35% пожежі. До її ліквідації залучили 230 військовослужбовців та 43 одиниці техніки пожежних та інженерних підрозділів Збройних сил. Загалом 500 чоловік та 90 одиниць спеціальної техніки проводять першочергові рятувальні роботи.

19:50. Президент Петро Порошенко на нараді з силовиками зазначив, що «враховуючи близькість до російського кордону», основна версія, яку розглядає СБУ, — це диверсія. Він також доручив міністру оборони і міністру закордонних справ завершити переговори з НАТО про створення трастового фонду, з якого будуть фінансувати охорону об’єктів з боєприпасами.

19:10. Щоб запобігти мародерству, на в’їздах і виїздах з відселених пунктів чергує зведений загін поліцейських Києва. У селі Парафіївка створили штаб, де розміщені намети та працює польова кухня. Там також облаштовують місця для ночівлі.

18:25. СБУ розглядає три версії того, як почалися вибухи на арсеналі, зокрема — навмисний підпал, щоб приховати нестачу боєприпасів. При цьому міністр оборони Степан Полторак стверджує, що найбільш дефіцитні та важливі для армії боєприпаси з арсеналу вивезли до початку вибухів. За його словами, пожежа охопила третину арсеналу.

17:17. На територію 6-го арсеналу прибули ще два пожежні танки ГПМ54. У Генштабі кажуть, що ситуація дозволяє почати гасіння осередків пожежі по периметру складів.

16:25. В Міноборони заявили, що частота вибухів значно зменшилась. Детонують боєприпаси невеликих калібрів та набої до стрілецької зброї. Військові задіяли аеророзвідку та моніторять осередки займання. Пожежу гасять три інженерні машини розгородження (ІМР) та три пожежні танки ГПМ-54.

15:33. Співробітники ДСНС загасили кілька пожеж у районі складів. Також поступово до будинків повертають електрику. Без світла поки залишаються 1 016 квартир.

15:10. Міністерство оборони повідомило, що осередки пожежі на складах вдалося локалізувати.

14:24. Заступник керівника ДСНС Олег Мелчуцький на брифінгу розповів, що зараз пожежу на арсеналі гасять 5 розрахунків, і «цього поки достатньо». Він додав, що необхідно буде очистити від боєприпасів 16-кілометрову зону навколо складів. Після цього евакуйованим дозволять повернутися у свої будинки.

14:10. Генштаб повідомив, що інтенсивність вибухів впала до одного на хвилину. Також навколо території зменшилася кількість диму, тому оперативний штаб вирішив застосувати безпілотники для аеророзвідки.

13:50. В «Укртрансгазі» зазначили, що вибухи поблизу Ічні не вплинули на транзит газу, тому що там не проходять магістральні газопроводи. У той же час компанія «Чернігівгаз» припинила подачу газу в небезпечному районі, без нього залишилися більше 5 тис. будинків.

13:22. Військовим службам правопорядку на місці допомагає поліція. Крім запобігання мародерству та охорони порядку, поліція допомагає і з евакуацією населення.

13:09. Прикордонна служба посилила охорону кордонів через ситуацію в Чернігівській області. Прикордонники збільшили кількість нарядів, їх доповнили кінологами з собаками.

12:51. У районі Ічні зʼявилися військові служби правопорядку. Вони протидіятимуть мародерству.

12:41. Агентство Reuters опублікувало відео з місця події.

12: 25. На місце події приїхав пожежний танк ГПМ54 для гасіння пожежі.

12:19. ДСНС повідомляє, що вже евакуювала 12,3 тис. чоловік. В Ічнянському районі без газу лишилися 8 населених пунктів, без електрики — 3 218 абонентів.

11:20. У Чернігівській облдержадміністрації повідомили, що за медичною допомогою звернулися близько 60 осіб. Пацієнти скаржаться на погане самопочуття через задимлення.

10:51. Заступник голови Генштабу додав, що інтенсивність вибухів знизилася, і команда почала розвідку території, щоб виявити осередки займання.

10:46. Шевченко повідомив, що 50% боєприпасів з арсеналу вивезли на інші склади.

10:39. Заступник глави Генштабу Родіон Шевченко заявив, що постові під час опитування розповіли, як зафіксували 4 вибухи в різних місцях складів. Після цього почалася пожежа. Також він спростував інформацію ДСНС про те, що на складі перебувало понад 88 тис. тонн боєприпасів.

10:12. Державна служба з надзвичайних ситуацій заявила, що вже евакуйовано 12 тис. осіб. Площа складу, на якому сталася пожежа, — понад 684 га. На території арсеналу знаходиться понад 88 тис. тонн боєприпасів.

10:00. Головний військовий прокурор в коментарі theБабелю повідомив, що військова прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом пожежі на складах поблизу Ічні за статтею «недбале ставлення до служби». Провадження буде розслідувати СБУ.

9:38. Чернігівська облдержадміністрація організувала 18 пунктів прийому евакуйованих і просить допомогти з водою, продуктами харчування й одягом для них.

9:15. Генштаб ЗСУ заявив, що евакуював особовий склад арсеналу та мешканців, які проживають на його адміністративній території, до населеного пункту Буди (за попередніми підрахунками, близько 860 осіб).

8:47. Президент Петро Порошенко збирає силовиків для доповіді через вибухи на арсеналі, уряду доручили надати всю необхідну допомогу людям.

8:30. Мешканці населених пунктів біля Ічні намагаються самостійно покинути небезпечну територію поблизу військових складів. Їм пропонують евакуюватися до селища Парафіївка, а також до Ніжина.